Tien Nederlandse labs maken een kunstvirus

Tien Nederlandse labs hebben samen een soort kunstvirus gemaakt. Het langwerpige ‘virus-achtige deeltje’ kan cellen infecteren, maar het vermenigvuldigt en verspreidt zich niet. De labs – uit Wageningen, Leiden, Eindhoven, Utrecht, Nijmegen en Groningen – publiceerden hun werk gisteren online in Nature Nanotechnology. Designervirussen worden al veel langer gebruikt om DNA in cellen af te leveren, zoals bij gentherapie. Dan gaat het echter om bestaande virussen waaraan iets is veranderd. Dit Nederlandse virusdeeltje is op de tekentafel ontworpen. Het ging de ontwerpers om de eiwitmantel: de buitenkant van het virus die zich vanzelf uit losse eiwitten opbouwt. Ze bedachten een ‘minimalistisch’ manteleiwit, met onder meer een structuur die lijkt op die van zijde-eiwitten. Die eiwitten vouwen zich vanzelf groepsgewijs rond DNA. Het resultaat is een dun staafje met DNA erin.

    • NRC