De tweeling van de ‘rescuing hug’ is na 19 jaar nog steeds een beetje beroemd

Schermafbeelding / YouTube / CNN

Twee piepkleine prematuurtjes die samen in een couveuse liggen. De ene heeft haar armpje om haar zus heen geslagen. De foto werd wereldberoemd, mede omdat de omhelzing van de kleine Kyrie Jackson haar zusje Brielle het leven zou hebben gered. In een interview met Die Welt relativeert de tweeling dit.

De tweeling werd in oktober 1995 twaalf weken te vroeg geboren in het Amerikaanse Worcester, Massachusetts. De prematuurtjes moesten dus meteen de couveuse in. Terwijl het met Kyrie al snel goed ging, had haar kleine zusje Brielle problemen met de luchtwegen en een te hoge hartslag. Na een aantal weken ging het nog meer bergafwaarts met Brielle, ze zou zelfs in een kritieke toestand zijn.

Een slimme verpleegster kwam op het idee om haar sterkere zusje in dezelfde couveuse te leggen. Een ongewone handeling, want zoiets als ‘kangaroocare’ - huid-op-huidcontact van prematuren met bijvoorbeeld de ouders - was destijds nog geen algemeen medische inzicht. Zodra Kyrie bij haar zusje lag, schoof ze haar armpje om haar heen. Een iconisch en ontroerend beeld natuurlijk. Een persfotograaf die toevallig in het ziekenhuis was nam er een foto van.

Legende van de reddende omhelzing was geboren

Die foto ging al snel de hele wereld over en sprak bij veel mensen tot de verbeelding, zeker toen ook nog bleek dat na de omhelzing de bloeddruk van Brielle meteen was gedaald. Een legende over de kracht van de menselijke aanraking - ‘the rescuing hug’ - was geboren. Maar het verhaal is wel iets aangedikt zegt Brielle tegen de Duitse krant:

“Het klopt dat mijn hartslag stabiliseerde nadat mijn zusje me omarmd had. Maar ik was niet levensbedreigend ziek. Ze heeft me dus niet van de dood gered, maar haar omhelzing heeft me wel relaxed gemaakt.”

Een legende die niet stuk te krijgen is

De tweeling is opgegroeid in de wetenschap dat ze het middelpunt is van een inspirerende mythe. Het maakte de meisjes beroemd in hun woonplaats en interessant bij medeleerlingen. Een heel groot bezwaar dat de geschiedenis zo overdreven is, vinden ze het niet zegt Brielle:

“Ik denk dat het verhaal niet kapot te krijgen is omdat je er vrolijk van wordt. Er zijn al zoveel nare berichten elke dag.”

Een goed verhaal moet je niet doodchecken, zo luidt een gezegde. En dat deed CNN eerder dit jaar dan ook niet toen de zender de tweeling eerder dit jaar ook opzocht om de mythe nog eens te memoreren na negentien jaar:

    • Anouk Eigenraam