De gemiddelde blanke in VS heeft 1 zwarte als vriend en bijna vice versa

Afbeelding / Washington Post

Door de rellen in Ferguson de afgelopen weken is in de VS het debat over racisme en segregatie weer opgelaaid. Voor verschillende Amerikaanse media aanleiding weer eens in de cijfers erachter te duiken. Daaruit blijkt dat de gemiddelde blanke Amerikaan één zwarte vriend heeft, omgekeerd is het beeld niet heel veel anders.

The Atlantic vroeg zich in een recent artikel af waarom blank Amerika het zo moeilijk vond de woede en boosheid in Ferguson zo anders benaderden. En waarom vonden veel meer zwarte Amerikanen de zaak van de doodgeschoten Michael Brown een kwestie van racisme, en veel blanke Amerikanen niet, zoals bleek uit een poll van de Huffington Post. Van de zwarte respondenten vind 76 procent dat de case staat voor het bredere probleem van rassenongelijkheid, tegenover 40 procent van de blanke respondenten.

Hoe komen mensen toch tot zulke andere oordelen over dezelfde gebeurtenissen? Uit eerdere cijfers van het Public Religion Research Institute blijkt dat de VS een enorm gesegregeerde samenleving is. De gemiddelde blanke Amerikaan heeft bijna alleen maar blanke vrienden, en omgekeerd heeft de gemiddelde zwarte Amerikaan merendeels zwarte vrienden. De Washington Post gebruikte de gegevens om dit even overzichtelijk in een tekening te zetten:

Afbeelding / Washington Post

De conclusie van de krant: we voeren het debat over racisme met mensen die op onszelf lijken…

    • Anouk Eigenraam