Contador al weer sterk genoeg om ploeggenoten pijn te doen

Valverde leidt na winst in de ploegentijdrit, Contador lijkt hersteld van zijn blessures.

Alleen een verband om zijn rechterknie wijst er nog op dat Alberto Contador niet fit aan de start kwam van de Vuelta. Verder deed de kopman van Tinkoff-Saxo zijn ploeggenoten alweer ouderwets pijn door bij vlagen hard op kop te rijden, in de ploegentijdrit over 12,6 kilometer waarmee de Spaanse ronde zaterdag in Jerez de la Frontera begon. „Ik kon mijn werk doen en had geen last van mijn knie”, sprak de tweevoudig winnaar van de Vuelta na afloop.

Movistar van de kopmannen Nairo Quintana en Alejandro Valverde won de ploegentijdrit. Contador en zijn ploeggenoten verloren 19 tellen en eindigden op de zevende plaats, net voor Belkin (Wilco Kelderman en Robert Gesink) en acht seconden voor het Britse Sky van topfavoriet Chris Froome (elfde). „Een goed resultaat”, concludeerde Contador.

Tot vorige week ging ploegleider Bjarne Riis er vanuit dat zijn kopman niet op tijd fit zou zijn voor deelname. Bij een zware val in de Tour brak Contador zijn scheenbeen en liep hij ernstige verwondingen op aan de rechterknie. De Spanjaard zat thuis met zijn been omhoog en kon niet trainen. Pas in de laatste week voor de start maakte hij bekend toch mee te doen.

Contador (31) investeerde dit seizoen veel energie in een nieuw trainingsprogramma, en won onder meer Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland. Na het uitvallen in de Tour is de Vuelta zijn laatste kans om zijn inspanningen dit seizoen alsnog om te zetten in resultaat. Contador probeert in de eerste week ritme op te doen. „Mijn voornaamste zorg is om valpartijen te voorkomen, zodat ik in de eerste week verder kan herstellen en het beslissende deel van de Vuelta kan dan zoals ik wil.”

Gisteren won de Fransman Nacer Bouhanni in San Fernando de sprint van de tweede rit, voor John Degenkolb (Giant-Shimano). Valverde nam de rode leiderstrui over van zijn ploeggenoot Jonathan Castroviejo. Van de klassementsrenners liepen alleen de Colombiaan Carlos Betancur (1.15 minuut) en de Fransman Thibaut Pinot (1.17) tijdverlies op.