Britse beul van Foley is ‘bijna’ bekend

De Britse inlichtingendiensten weten „bijna” wie de Londense beul is die vorige week in Syrië journalist James Foley onthoofdde. Volgens de Britse ambassadeur in de VS, Peter Westmacott, zijn MI5 en MI6 „nog niet in staat te zeggen om wie het exact gaat”, zo zei hij tegen CNN. Maar dankzij stemherkenning zouden zij „dichtbij” identificatie zijn.

Britse media speculeerden dit weekeinde over wie ‘Jihadi John’ zou kunnen zijn. Drie namen werden genoemd: Sjahul Islam, een 28-jarige voormalig arts die al eens werd opgepakt in verband met de ontvoering van een Britse journalist in Syrië. Abdel-Majed Abdel Bary (23) een rapper die eerder een foto van zichzelf tweette met een afgesneden hoofd. En Aine Davis (30) een bekeerde moslim en voormalige drugsdealer. Alle drie komen zij uit Londen.

De media meldden verder dat de huidskleur van de beul, te zien rond zijn ogen en handen, overeenkomt met die van rapper Bary. Diens vader werd in 2012 uitgeleverd aan de VS wegens mogelijke betrokkenheid bij aanslagen van Al-Qaeda op Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika in 1998.

De Mail on Sunday schreef gisteren dat Britse commando’s in Irak en Syrië zijn. Daar onderscheppen ze onder meer radioberichten tussen IS-extremisten. De stemmen worden bij inlichtingendienst GCHQ vergeleken met die van Britse Syrië-gangers. Naar schatting 500 Britten zijn in Irak en Syrië. „Als ze door de Irakezen of Koerden worden opgepakt, zijn we nauw betrokken bij hun ondervraging. Het verzamelen van informatie als hun bloedgroep of DNA en stemopnames in het Arabisch of Engels, helpen ons bij de jacht op Jihadi John omdat die kan worden vergeleken met bestaande data”, zegt een anonieme SAS-bron tegen de Mail.

Ook als Jihadi John wordt geïdentificeerd, zal vervolging niet makkelijk zijn. De video is volgens sommige forensische deskundigen in scène gezet, zo zeggen zij vanochtend in The Times. Foley zou op een later moment, en wellicht door een andere beul dan in de clip, zijn onthoofd. De Londenaar zou zijn gekozen om de video onder een Engelssprekend publiek te verspreiden.