‘Bij Malaysia Airlines verdwijnen drie- tot vierduizend banen’

De nieuwe eigenaar van Malaysia Airlines, het Maleisische staatsfonds Khazanah Nasional, wil mogelijk een vijfde van alle werknemers bij de luchtvaartmaatschappij ontslaan. Ook wordt nagedacht over het annuleren van enkele bestellingen voor vliegtuigen en het schrappen van verscheidene vliegroutes.

Dat meldt financieel persbureau Bloomberg vandaag op basis van inlichtingen van ingewijden. De top van Khazanah komt morgen bijeen om te spreken over maatregelen die de verlieslijdende maatschappij financieel gezond moeten maken. Daarbij zou gesproken worden over drie- tot vierduizend ontslagen, stelt een van de bronnen.

Malaysia Airlines lijdt al enige tijd verlies. Bovendien werd de maatschappij eerder dit jaar getroffen door twee rampen. In maart verdween een toestel onder nummer MH370 spoorloos boven de Indische Oceaan tijdens een vlucht naar Peking. En in juli werd een toestel van de maatschappij op vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne uit de lucht gehaald. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Malaysia Airlines zette vorig jaar bijna 3,6 miljard euro om. Het bedrijf leed in het eerste kwartaal van dit jaar 105 miljoen euro verlies. Het bedrijf kwam twee weken geleden volledig in handen van het staatsfonds Khazanah, dat tot de nationalisatie al een meerderheidsbelang in de vliegmaatschappij bezat.

Behalve over een reorganisatie zou Khazanah ook nadenken over het ontslag van de topman van Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari Yahya. Khazanah zou al in gesprek zijn met drie mogelijke opvolgers voor de bestuursvoorzitter, wiens termijn nog tot september doorloopt. (Novum)