Belegen Grandmaster Flash, frisse Typhoon op Magneet

Afgelopen weekend, tussen de ‘ice bucket challenge’-achtige buien door, werd op het Zeeburgereiland in Amsterdam gefeest op het Magneet-festival. Met regenpakken over de glitterkleding heen laveerden bezoekers langs de plassen om de muziekoptredens en het theater te bekijken. Er wordt veelal gezocht naar het midden tussen ‘party’ en spiritualiteit, wat leidt tot een uiteenlopend aanbod van rock-optredens, trance, yoga, Maya-vuur en een zoemzingende indiaan met zelfgebouwde elektronische instrumenten.

Magneet, voortgekomen uit een populair initiatief op Lowlands, is sinds 2011 uitgegroeid tot een eigen festival dat volgens opmerkelijk recept wordt geprogrammeerd; de helft van de acts wordt geworven via een onlineplatform. Iedereen krijgt de kans om mee te doen, onder het motto ‘de toeschouwer is ook performer’. Dat leidt tot eigenzinnige theater- en muziekoptredens in bijzondere onderkomens, veelal vervaardigd uit kringloopmeubels en sloopmateriaal.

In de regenachtige omstandigheden werd zaterdagavond al enthousiast gedanst, onder meer bij Loco’s Kitchen, waar een kok stond te grillen terwijl de op een stellage geplaatste dj zijn rollende beats over het publiek uitstortte. Er brandde vuur tegen de kou. In de hoofdtent ondertussen verzamelde rap-grondlegger Grandmaster Flash, bekend van klassieker The Message en inmiddels 56 jaar, een groot publiek. Maar zijn grootspraak en blinkend witte pet konden niet verhullen dat hij als dj een belegen set draaide, met ‘Arbeidsvitaminen’ uit de jaren zeventig. De volgende dag gaf Typhoon, na veelbesproken optredens op Appelsap, North Sea Jazz en Lowlands, ook hier uitbundige vertolkingen van de nummers van zijn nieuwe cd Lobi Da Basi (‘Liefde is de baas’). Blazers, percussie en band omlijstten zijn warmbloedige getuigenissen met hiphop, reggae en calypso. Handig ontweek Typhoon de bij hiphop vaak hinderlijke hitserij, door gebruikmaking van opgestoken borden op het podium: „Spring dan, jonge!!”

    • Hester Carvalho