EK zwemmen: brons voor Nijhuis, zilver voor Van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal zwaait na de 400 meter vrije slag tijdens de halve finales op het EK zwemmen. ANP / Robin van Lonkhuijsen

Zwemster Moniek Nijhuis heeft op het Europees Kampioenschap zwemmen in Berlijn de bronzen medaille gewonnen op de vijftig meter schoolslag. Sharon van Rouwendaal veroverde zilver op de 400 meter vrije slag.

Van Rouwendaal zwom een Nederlands record: 4.03,76. Nog in de laatste vijftig meter wist de Spaanse Mireia Belmonte Garcia - die eerder vandaag goud won op de 200 meter vlinderslag - in te halen. Vorige week won van Rouwendaal al twee keer goud en een keer zilver. De Britse Jazmin Carlin won goud bij de 400 meter vrije slag.

Onze sportredacteur Rob Schoof noemt Van Rouwendaal ‘de koningin van het EK zwemmen’:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Onvermoeibare @SvRouwendaal met tweemaal goud en tweemaal zilver koningin van EK zwemmen: 24,1 km gezwommen. #BLN2014

Brons voor Nijhuis

Nijhuis zwom in 30,64 seconden, waarmee ze driekwart tel langzamer was dan de Litouwse Ruta Meilutyte. Het is de eerste internationale plak voor Nijhuis bij een langebaantoernooi. De Zweedse Jennie Johansson pakte zilver in 30,52.

Tegen de NOS zegt Nijhuis:

“Ik heb lang op een medaille moeten wachten. Vierde, vijfde, zesde… en nu eindelijk op het podium.”

Geen medaille voor Dekker

Inge Dekker kwam er niet aan te pas in de finale van de 50 meter vrije slag. Ze werd in 25,01 zevende. De Britse Francesca Halsall pakte het goud in 24,32 en werd op het podium geflankeerd door Sarah Sjöström en Jeanette Ottesen.

De eindstand: Nederland op de tiende plaats

Nederland besluit het EK zwemmen in Berlijn met tien medailles en de tiende plaats in het medailleklassement. In de Duitse hoofdstad werden de afgelopen week drie gouden, vijf zilveren en twee bronzen medailles veroverd.

Nederland was vooral succesvol in het open water, schrijft persdienst Novum. Daar werden drie gouden en een zilveren medaille behaald. Bij het langebaanzwemmen bleef Nederland zonder gouden plakken. Vaandeldraagster Ranomi Kromowidjojo was afwezig in Berlijn.

Femke Heemskerk had met vier medailles, drie zilveren en een bronzen, het grootste aandeel in de medailleoogst.

    • Mirjam Remie