Eredivisie: winst voor FC Utrecht, ADO en PEC Zwolle

Opstootje tussen Vitesse en het thuisspelende PEC Zwolle in het IJsseldeltastadion. Hollandse Hoogte / VI Images

Feyenoord heeft tegen FC Utrecht zijn eerste nederlaag geleden van dit eredivisieseizoen. En ook FC Groningen en Vitesse zijn er in de derde wedstrijd van de competitie niet in geslaagd een zege te behalen. NAC Breda en FC Twente speelden gelijk.

Feyenoord - FC Utrecht

Feyenoord heeft voor de tweede week op rij een teleurstellend resultaat in de eigen Kuip geboekt. FC Utrecht was met 2-1 te sterk. Feyenoord kwam via Mitchell te Vrede nog wel op voorsprong, maar door goals van Nacer Barazite en Rodney Antwi vertrok Utrecht met de zege. Vorige week kwam Feyenoord tegen Heerenveen al niet verder dan 1-1.

Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat Feyenoord zou verliezen. In de eerste helft domineerde de thuisploeg, alleen vergaten de Rotterdammers zich te belonen in de vorm van meerdere doelpunten. Het bleef bij de schitterende 1-0 van Te Vrede, die met het hoofd binnen knikte. Diezelfde Te Vrede raakte ook nog de paal.

Compleet uit de lucht kwam de gelijkmaker van Barazite in de blessuretijd van de eerste helft vallen. De spits tikte met zijn treffer een mokerslag uit, want Feyenoord was het tweede bedrijf geen schim meer van de eerste helft. Antwi tekende in de 72e minuut voor de winnende goal. Hij zette Sven van Beek simpel opzij en klopte doelman Erwin Mulder.

Voor Utrecht was het de tweede driepunter van het seizoen. De domstedelingen staan met zes punten vijfde. Feyenoord leed zijn eerste nederlaag en is met vier punten de huidige nummer tien van de Eredivisie.

NAC Breda - FC Twente

Verlies voor FC Twente. Net als Cambuur en ADO Den Haag hield ook NAC Breda de landskampioen van 2010 op een gelijkspel: 1-1. Twente kwam al na zeventien minuten op voorsprong in Breda door een goal van Luc Castaignos. De Tukkers kregen een handvol prima kansen om verder uit te lopen, maar na de tweede gele kaart van verdediger Andreas Bjelland veranderde het wedstrijdbeeld volledig.

NAC voerde de druk op en kreeg in blessuretijd loon na werken, al was daar wel de hulp van Twente voor nodig. Tim Breukers ging in de fout met een onhandige tackle aan de rand van het strafschopgebied, waarna Adnane Tighadouini vanaf de stip voor de puntendeling zorgde.

GC Groningen - ADO Den Haag

FC Groningen leed een pijnlijke nederlaag bij ADO Den Haag. De medekoploper van de Eredivisie werd met 3-0 verslagen. Groningen had zondag op negen punten uit drie wedstrijden kunnen komen, maar slaagde daar niet in. In Den Haag ging het in de tweede helft mis voor de ploeg van trainer Erwin van de Looi.

De Deense spits Thomas Kristensen opende de score namens ADO, waarna Michiel Kramer met een prachtige goal voor 2-0 zorgde en er later ook nog 3-0 van maakte.

ADO staat nu op de zevende plaats, Groningen is de nummer vier. Twente en NAC bezetten respectievelijk de dertiende en vijftiende plaats.

PEC Zwolle - Vitesse

PEC Zwolle zette de thuiswedstrijd tegen de Arnhemmers naar zijn hand en won zo zijn derde wedstrijd van het seizoen. PEC sloeg toe in de tweede helft, door een 1-0 achterstand om te buigen in een 2-1 overwinning. Invaller Stef Nijland werd matchwinner door twee minuten voor tijd te scoren.

Zwolle, dat bovendien aan het seizoen begon door de Johan Cruijff Schaal voor de neus van Ajax weg te kapen, is voor minimaal twee uur koploper in de Eredivisie. Die plaats moet mogelijk later op de dag worden afgestaan aan PSV, Ajax of FC Groningen.

Waar Zwolle een geweldige competitiestart kent, wacht Vitesse nog altijd op de eerste zege. Net als in de voorgaande duels was het veldspel van de ploeg van Peter Bosz lange tijd prima, maar viel het rendement tegen. Na de 0-1 via een van richting veranderd schot van Davy Pröpper verzuimde met name Kevin Leerdam om de bezoekers aan een ruimere voorsprong te helpen.

Opvallend genoeg bleek PEC, dat donderdag een zwaar Europees duel speelde tegen Sparta Praag (1-1), in de tweede helft over de meeste energie te beschikken. Maikel van der Werff maakte er in de 65e minuut 1-1 van, waarna PEC met man en macht op zoek ging naar de drie punten en deze ook vond. Nijland, die na een uur spelen mocht invallen , knalde de bal op aangeven van Jody Lukoki in het dak van het doel. (Novum)