Islamitische Staat neemt belangrijke legerbasis Syrië in

Een man houdt zijn mes in de lucht in de stad Raqqa, om te vieren dat IS-strijders de nabijgelegen vliegbasis Tabqa onder controle hebben.
Een man houdt zijn mes in de lucht in de stad Raqqa, om te vieren dat IS-strijders de nabijgelegen vliegbasis Tabqa onder controle hebben. Reuters / Stringer

Strijders van de Islamitische Staat (IS) hebben een grote militaire vliegbasis in het noordoosten van Syrië ingenomen. Dat meldt persbureau AP.

Het gaat om de vliegbasis Tabqa, zo’n 45 kilometer van de stad Raqqa; een rebellenbolwerk. Volgens activisten was het de laatste buitenpost van de regering in het gebied en een van de belangrijkste militaire faciliteiten. Er zijn helikopters, tanks, artillerie en munitie opgeslagen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten lukte het de jihadisten vandaag door de muren te breken van de basis, na verschillende mislukte pogingen de afgelopen dagen. Bij de gevechten kwamen tientallen soldaten om. Luchtaanvallen van regeringstroepen konden de aanval niet tegenhouden.

Update 20.10 uur: Bij de gevechten om de legerbasis zijn meer dan vijfhonderd soldaten en jihadisten van IS omgekomen, volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Bij het offensief van IS vandaag zijn 170 regeringssoldaten omgekomen; bij gevechten van afgelopen dinsdag 346 IS-strijders.

Niet alleen opmars IS in Irak, ook in Syrië

Sinds IS in juni een groot deel van Noord- en West-Irak onder controle kreeg en er een islamitisch kalifaat uitriep, heeft de groepering ook de greep op grote delen van Noordoost-Syrië verstevigd. Nederzettingen van rivaliserende rebellen in het grensgebied Deir el-Zour zijn door IS-strijders ingenomen. Ook geïsoleerde regeringsposten in het gebied zijn ingenomen, waarbij legerleiders en pro-regeringsstrijders werden onthoofd.

Twitter avatar roelants_c carolien roelants Vertrouwde tactiek van onthoofdingen om tegenstander te terroriseren. Jihadists seize last Syrian army post in Raqa http://t.co/v5dusMaNqw

Minstens 191.000 Syrische doden

De oorlog in Syrië heeft, gerekend tot april, het leven gekost aan 191.369 mensen, zo bleek deze week uit een rapport van de VN. Daarmee is het dodental sinds vorig jaar verdubbeld. Maar waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal doden nog veel hoger: over 51.953 opgegeven doden was niet genoeg informatie beschikbaar. Bovendien zijn er vermoedelijk veel doden niet geregistreerd.

    • Mirjam Remie