Separatisten laten Oekraïense gevangenen paraderen in Donetsk

Op de dag waarop Oekraïeners de onafhankelijkheid van de voormalige Sovjet-Unie vieren, hebben pro-Russische separatisten demonstratief krijgsgevangenen laten paraderen door de straten van Donetsk. Volgens Reuters ging het om tientallen mannen die gedwongen een mars opvoerden.

De mars en de toeschouwers in Donetsk. AP / Sergei Grits

Op de dag waarop Oekraïeners de onafhankelijkheid vieren van de voormalige Sovjet-Unie, hebben pro-Russische separatisten demonstratief krijgsgevangenen laten paraderen door de straten van Donetsk. Volgens Reuters ging het om tientallen mannen die gedwongen een mars opvoerden.

De mars zou onder meer door een van de hoofdstraten van Donetsk gevoerd zijn. Reuters baseert zijn verhaal op ooggetuigen.

Toeschouwers zouden de krijgsgevangenen onder meer hebben uitgemaakt voor “fascisten” en hebben gegooid met voorwerpen als flessen. De getuigen zeiden dat de mannen merendeels een “ongeschoren en onverzorgd” voorkomen hadden. Sommigen waren gekleed in gevechtsuitrusting, anderen in burgerkleding. Een stem sprak door een luidspreker:

“Nu kunnen we zien wie op ons zijn afgestuurd om ons te doden. Wij zijn Russen.”

Een bezemwagen reed achter de mars aan om de route die de gevangenen hadden bewandeld schoon te vegen.

Update 16.15 uur: Inmiddels zijn er beelden verschenen van de paraderende gevangenen.

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Donetsk. Oekr.krijgsgevangen op straat geshowd. Publiek roept: op knieën. Dan waterwagens om ‘vuil’ weg te spuiten
http://t.co/HcbR3IdGPH
    • Jules Seegers