PSV sterkste in topper tegen Ajax

Ajax speelt in de eredivisie tegen PSV. Florian Jozefzoon van PSV (3eR) heeft de 3-1 gescoord. ANP / Olaf Kraak

PSV heeft de topper in de Eredivisie tegen Ajax gewonnen. De Eindhovenaren zegevierden in de Arena met 3-1. Ajax kwam via Anwar El Ghazi nog wel op voorsprong, maar na rust stelde PSV via Memphis Depay, Luciano Narsingh en Florian Jozefzoon orde op zaken.

PSV zegevierde voor het eerst sinds 2008 in Amsterdam en bezorgde Ajax de eerste competitienederlaag sinds november. Samen met PEC is de ploeg van Philip Cocu na drie wedstrijden de enige ploeg met de maximale score. Ajax volgt op drie punten.

Ajax voerde eerste helft regie

Ajax voerde de eerste helft de regie en kwam via El Ghazi na zestien minuten verdiend op voorsprong. De aanvaller, die voor het eerst een basisplaats had, liep weg uit de rug van Jetro Willems en kopte op aangeven van Davy Klaassen raak.

Ajax was in de eerste helft nog een aantal keer dicht bij de 2-0. Nicolai Boilesen vond doelman Jeroen Zoet op zijn weg, waarna Davy Klaassen ook in de rebound niet kon toeslaan. PSV speelde tam, maar kreeg via Georginio Wijnaldum nog wel een grote kans op de gelijkmaker. Hij stuitte op Jasper Cillessen.

Cruciaal: minuut 51

De 51e speelminuut bleek uiteindelijk een cruciale voor het verloop van de wedstrijd. Lasse Schöne miste een enorme kans op de 2-0, waarna Depay een minuut later aan de andere kant wel toesloeg. De Eindhovense goal moest voor een groot deel op het conto van Narsingh worden geschreven. De aanvaller sprintte Boilesen eruit en bood Depay een niet te missen kans.

Ajax-spits Kolbeinn Sigthorsson vestigde daarna tweemaal de aandacht op zich. De IJslander claimde eerst een penalty na een vermeende overtreding van Rekik en miste daarna een goede kans op de 2-1. Ajax gaf steeds meer ruimte weg en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd. Wederom bediende Luuk de Jong collega-aanvaller Narsingh, die ditmaal zelf afrondde.

Jozefzoon gooide vier minuten voor tijd de wedstrijd op slot na verdedigend gestuntel bij Ajax. Daarvoor had Niklas Moisander een enorme kans onbenut gelaten. In blessuretijd ontsnapte PSV-doelman Jeroen Zoet. De goalie leek zich te verkijken op een schot van Thulani Serero, maar zag de bal op de lat ploffen. (Novum)