Poetin ontmoet Poroshenko en wat de week verder interessant maakt

File photo of Ukraine president-elect Petro Poroshenko (C) watching as German Chancellor Angela Merkel (L) talks to Russian President Vladimir Putin during 70th anniversary of the D-Day landings at Benouville Castle, June 6, 2014. After months of ratcheting up pressure on Vladimir Putin, concern is mounting in Berlin and other European capitals that an emboldened Ukraine's military successes in the east are reducing the chances of a face-saving way out of the crisis for the Russian leader. As a result, the focus of German-led diplomatic efforts has shifted, according to senior officials, towards urging restraint from Ukrainian President Petro Poroshenko and averting a humiliating defeat for pro-Russian rebels, a development that Berlin fears could elicit a strong response from Putin. Chancellor Angela Merkel's planned visit to Kiev August 30, 2014, her first since the crisis erupted at the start of the year, is above all a signal of support for Poroshenko, the billionaire confectionary magnate who was elected less than three months ago. REUTERS/Regis Duvignau/Files (FRANCE - Tags: POLITICS)
File photo of Ukraine president-elect Petro Poroshenko (C) watching as German Chancellor Angela Merkel (L) talks to Russian President Vladimir Putin during 70th anniversary of the D-Day landings at Benouville Castle, June 6, 2014. After months of ratcheting up pressure on Vladimir Putin, concern is mounting in Berlin and other European capitals that an emboldened Ukraine's military successes in the east are reducing the chances of a face-saving way out of the crisis for the Russian leader. As a result, the focus of German-led diplomatic efforts has shifted, according to senior officials, towards urging restraint from Ukrainian President Petro Poroshenko and averting a humiliating defeat for pro-Russian rebels, a development that Berlin fears could elicit a strong response from Putin. Chancellor Angela Merkel's planned visit to Kiev August 30, 2014, her first since the crisis erupted at the start of the year, is above all a signal of support for Poroshenko, the billionaire confectionary magnate who was elected less than three months ago. REUTERS/Regis Duvignau/Files (FRANCE - Tags: POLITICS) Foto Reuters

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Het wordt dinsdag druk aan tafel in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Als de geplande ontmoeting tussen de Russische president Vladmir Poetin en zijn Oekraïense rivaal Petro Poroshenko doorgaat dan. Naast hen schuiven ook vertegenwoordigers van de Europese Unie én de handelsunie die door Rusland wordt geleid, aan. Nederlandse telers hopen in ieder geval op een doorbraak.

2. De media stonden er al vol mee, dinsdag mogen ook de aandeelhouders van Ziggo er hun zegje over doen: de geplande overname door de Amerikaanse kabelaar Liberty Global. De eigenaar van UPC heeft er 10 miljard euro voor over om Ziggo en UPC samen te voegen tot één groot kabelbedrijf. Al moet de Europese Commissie dat wel eerst goedkeuren.

3. Feest! Bij Heineken. De bierbrouwer bestaat 150 jaar en viert dat maandag met de presentatie van een stukje geschreven geschiedenis. Daarin lezen we onder meer over de flirt met levensnmiddelenconcern Unilever, midden jaren zestig. Heineken zag het uiteindelijk toch niet zitten om samen te gaan - de brouwer had al een oogje op Amstel.

4. Bij Imtech is de sfeer een stuk minder uitgelaten. De technische dienstverlener komt dinsdag met halfjaarcijfers, maar de grote verrassingen zijn al geweest. Zo bleek onlangs dat het voormalig bestuur wel degelijk op de hoogte was van de omvangrijke fraude die Imtech in een crisis stortte. Het bedrijf wankelt nu meer dan ooit.

5. Nog meer slechte cijfers: Malaysia Airlines presenteert donderdag de resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar. Die laten zich gemakkelijk voorspellen. Twee vliegtuigrampen in minder dan een half jaar tijd zijn de al verlieslijdende luchtvaartmaatschappij zo goed als fataal geworden. Een nationalisering door de Maleisische overheid moet uitkomst bieden.

6. Pijnlijk was het op zijn minst, de mail die per ongeluk naar een afgewezen sollicitant werd doorgestuurd. “Is niks, want een donker gekleurde (neger).” De 23-jarige Jeffrey Koorndijk liet het er op zijn beurt niet bij zitten en klaagde de betreffende werknemer van een Arnhemse elektronicazaak aan wegens discriminatie. Woensdag doet de rechter uitspraak.

7. Over (slechte) bedrijfsculturen gesproken: is Beter Bed een beetje begaan met biodiversiteit? En FrieslandCampina? Doen ze wat aan mensenrechten? En hoe zit het met hun beloningsbeleid? Maandag komt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) met hun jaarlijkse rapport over de werkwijze van beursgenoteerde bedrijven.

8. Gaite Jansen is er bij, net als Matthijs van Nieuwkerk, Carice van Houten (met Halina Reijn, natuurlijk). De lancering van een “iconisch modetijdschrift” is immers niet compleet zonder een stoet BN’ers. Terwijl het ene na het andere vrouwenblad omvalt, introduceert uitgever Hearst dinsdag de eerste Nederlandse editie van Harper’s BAZAAR. Voor luxe is immers altijd plek.

9. Het is nog even wachten, maar vandaag over een week kan er een bezorger van PostNL voor je deur staan. Het postbedrijf gaat bij wijze van proef ook op zondag pakketjes bezorgen. Eerst alleen voor klanten van webwinkel Coolblue, later ook voor MyCom, iCenter en Dixons. Maar met brieven hoef je op zondag nog altijd niet aan te komen.

    • Eva Oude Elferink