Ondanks oproep Kairo opnieuw doden bij gevechten Israël en Gaza

Een vuurbal na een Israëlische luchtaanval op het appartementencomplex in Gaza-Stad gisteren.
Een vuurbal na een Israëlische luchtaanval op het appartementencomplex in Gaza-Stad gisteren. AFP / Mohammed Othman

Ondanks een oproep van Egypte gisteren aan Israël en de Palestijnen tot een wapenstilstand is vannacht weer flink gevochten. Vanuit Gaza en Libanon werden raketten afgevuurd, de Israëli’s maakten een flatgebouw in Gaza-Stad met de grond gelijk.

In Kairo maakte Egypte, dat met Israël in Hamas een gezamenlijke vijand ziet, duidelijk dat het wil blijven bemiddelen tussen de strijdende partijen. Gisteren liet de Palestijnse president Mahmoud Abbas tijdens een ontmoeting met zijn Egyptische ambtgenoot Abdel-Fattah al-Sisi weten “spoedig” weer om de tafel te willen.

Hamas reageerde niet direct, evenals Israël. Kairo verwacht morgen wat te horen. Het meest recente staakt-het-vuren werd afgelopen dinsdag beëindigd waarna onder meer achttien vermeende spionnen werden geëxecuteerd door Hamas en Israël drie Hamas-commandanten doodde. De gevechten duren nu al bijna zeven weken.

Opnieuw doden

Volgens het Israëlische leger werd vannacht niet alleen vanuit Gaza en Libanon geschoten, maar werden vanuit Syrië ook minstens vijf raketten afgevuurd, meldt Reuters. Vooralsnog zijn geen gewonden gemeld.

Dat geldt niet voor de Israëlische aanval op een wooncomplex met 44 appartementen in Gaza-Stad. Volgens hulpdiensten raakten daarbij vannacht zeker zeventien mensen gewond. Bij een luchtaanval op een winkelcentrum elders in de stad raakten drie mensen gewond. Twee doden vielen er toen een motor werd geraakt bij eenzelfde type aanval. Ook een kantorencomplex van zeven verdiepingen werd volgens AP gebombardeerd.

Volgens de Palestijnen zijn sinds 8 juli ruim tweeduizend mensen omgekomen, de meeste van hen zijn burgers. Aan de andere zijde vonden 46 Israëlische soldaten en vier burgers de dood, weet Reuters.

    • Jules Seegers