Oekraïne verdubbelt miljardenbudget defensie

Petro Porosjenko zwaait naar zijn publiek tijdens de parade op de Oekraïense onafhankelijkheidsdag.
Petro Porosjenko zwaait naar zijn publiek tijdens de parade op de Oekraïense onafhankelijkheidsdag. Reuters / Gleb Garanich

Tijdens zijn toespraak op Oekraïnes onafhankelijkheidsdag heeft Petro Porosjenko aangekondigd in de komende drie jaar twee keer zo veel geld uit te geven aan het leger. De president is er veel aan gelegen de regie over het oosten van zijn land te heroveren op de separatisten.

Porosjenko sprak volgens AP duizenden Oekraïeners toe op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, ook bekend als Majdan Nezalezjnosti of kortweg Majdan, waar in november vorig jaar de opstand begon tegen de verdreven president Viktor Janoekovitsj. Oekraïne viert vandaag 23 jaar onafhankelijkheid sinds het zich op 24 augustus 1991 afscheidde van de uiteenvallende Sovjet-Unie.

“In de nabije toekomst zal Oekraïne helaas te maken blijven houden met militaire dreiging, zoveel is duidelijk. We zullen hier niet alleen mee moeten leren leven, maar ook altijd paraat moeten staan om de onafhankelijkheid van ons land te verdedigen.”

Naar eigen schatting geeft het Oekraïense ministerie van defensie zo’n 1,1 miljard euro uit aan het verdedigbaar maken van het land. Porosjenko zei vandaag dat hij dat budget voor 2017 wil opschroeven naar ruim 2,2 miljard. Defensie had eerder aangedrongen op meer financiële middelen om de twee grote steden in het oosten, Loegansk en Donetsk te heroveren op pro-Russische rebellen.

    • Jules Seegers