Israël sluit grenspost, Netanyahu waarschuwt Palestijnen

Palestijnen inspecteren de schade aan een winkelcentrum in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, na een bombardement vandaag. Het winkelcentrum bestond uit zo'n honderd winkels op twee verdiepingen.
Palestijnen inspecteren de schade aan een winkelcentrum in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, na een bombardement vandaag. Het winkelcentrum bestond uit zo'n honderd winkels op twee verdiepingen. AP / Eyad Baba

Het geweld tussen Israël en Hamas duurt nog altijd voort. Israël heeft vandaag een grensovergang met Gaza gesloten nadat er vanuit het noorden van Gaza raketten op waren afgevuurd. Netanyahu waarschuwde Palestijnse burgers intussen voor meer bombardementen.

De grenspost bij Erez die is gesloten, wordt gebruikt door journalisten, hulpverleners en Palestijnen met een vergunning om tussen Israël en Gaza te reizen.

Netanyahu waarschuwt Palestijnen voor meer bombardementen

Premier Netanyahu van Israël heeft Palestijnse burgers vandaag gevraagd onmiddellijk weg te gaan bij plekken waar militanten van Hamas opereren. Bij een eerdere luchtaanval volgens persbureau AFP een vrouw en haar vier kinderen om in een vluchtelingenkamp.

Ook kwamen bij aanvallen vandaag enkele Hamasleden om. Gisteren bombardeerde Israël een appartementencomplex van dertien verdiepingen. Daarbij raakten zeventien mensen gewond. Volgens Israël zat er een commandocentrum van Hamas in het gebouw.

https://www.youtube.com/watch?v=HctPrQbhMG0

Militanten vuren nog steeds continu raketten en mortieren af op Zuid-Israël vanuit Gaza. Vandaag raakten daarbij drie Israëliërs gewond bij de Erez-grensovergang. Vandaag zijn tot nu toe 117 raketten afgevuurd, volgens tellingen van het Israëlische leger. Negen werden onderschept door het Israëlische raketafweersysteem.

Strijd weer opgelaaid - meer dan 2000 Palestijnen dood

De strijd tussen Israël en militanten in Gaza laaide dinsdag weer op, na een wapenstilstand van ruim een week. Sinds 8 juli, toen het Israëlisch offensief begon, zijn volgens Palestijnse gezondheidsorganisaties ruim 2000 mensen omgekomen, onder wie 400 kinderen en het grootste deel burger. Aan Israëlische zijde zijn 64 soldaten omgekomen en vier burgers. De president bezocht vandaag de begrafenis van een jongen van vier jaar oud, die vrijdag omkwam bij een mortierbomaanval.

Duizenden huizen in de Gazastrook zijn verwoest of beschadigd. Zo’n 500.000 mensen - in een gebied van 1,8 miljoen - zijn ontheemd. Volgens Palestijnen is geen enkele plek veilig, omdat ook moskeeën en scholen zijn gebombardeerd. Israël zegt dat Hamas dit soort openbare plekken gebruikt om wapens en raketinstallaties op te slaan.

De partijen voerden indirecte onderhandelingen over vrede, met Egypte als bemiddelaar, maar tot echte toenadering is het nog niet gekomen. Volgens Egypte liggen de standpunten nog mijlenver uit elkaar.

Abbas wil beroep doen op VN-Veiligheidsraad

De Palestijnse president zal de internationale gemeenschap opnieuw oproepen Israël te bevelen zich terug te trekken uit het gebied dat bij de oorlog van 1967 is veroverd. Dat zeggen althans bronnen rond Abbas, zo meldt persbureau AP. De bronnen willen anoniem blijven, omdat het plan nog niet openbaar is gemaakt.

Volgens de functionarissen is de oproep aan de VN deel van een groter plan van Abbas voor na de oorlog in de Gazastrook. Abbas zou de VN-Veiligheidsraad vragen Israël een deadline te stellen voor de terugtrekking uit land dat in 1967 is ingenomen, om zo de weg vrij te maken voor een Palestijnse staat. Als de raad niet met zo’n resolutie akkoord gaat, zullen de Palestijnen Israël aanklagen voor oorlogsmisdaden bij het Internationaal Strafhof (ICC), aldus de bronnen.

    • Mirjam Remie