‘Geen losgeld en toch liet IS ontvoerde Duitser vrij’

IS-optocht in Raqqa, Syrië.
IS-optocht in Raqqa, Syrië. AP / Raqqa Media Center

IS heeft twee maanden geleden na maanden onderhandelen met het Duitse ministerie van buitenlandse zaken, de politie en Duitse inlichtingendiensten een 27-jarige gijzelaar uit Brandenburg laten gaan.

Die Welt schrijft vandaag dat de Islamitische Staat de man in juni 2013 ontvoerde in Syrië. Volgens de krant, die zich baseert op “kringen” rondom de veiligheidsdiensten, was hij “behoorlijk naïef” richting het land van Bashar al-Assad gereisd in de veronderstelling daar vluchtelingenwerk te verrichten. Toen de man uit de deelstaat Brandenburg niets meer van zich liet horen, sloeg zijn familie alarm bij de Duitse autoriteiten.

Na “enkele maanden” onderhandelen is de 27-jarige man zonder betaling van losgeld vrijgelaten, stelt het ministerie tegenover Die Welt. Wel zou IS een bedrag geëist hebben in een videoboodschap waarin de man te zien zou zijn geweest, alsmede de executie van een andere gijzelaar.

De afgelopen week was veel te doen omtrent de onthoofding van James Foley, een gegijzelde Amerikaanse journalist wiens onthoofding door IS werd opgenomen en waarvan de opnames uiteindelijk online verschenen. Voor hem eiste IS “miljoenen” aan losgeld.

    • Jules Seegers