Ebolavirus nu ook in Centraal-Afrika opgedoken

Kinderen kijken naar een waarschuwingsaffiche in Abidjan in Ivoorkust, waarop staat dat het risico op ebola nog altijd bestaat. De regering van Ivoorkust heeft alle vluchten uit landen waar ebola is, geannuleerd.
Kinderen kijken naar een waarschuwingsaffiche in Abidjan in Ivoorkust, waarop staat dat het risico op ebola nog altijd bestaat. De regering van Ivoorkust heeft alle vluchten uit landen waar ebola is, geannuleerd. AFP / Sia Kambou

Het ebolavirus is nu ook in het noordwesten van de Democratische Republiek Congo opgedoken. Het is voor het eerst sinds de meest recente uitbraak dat het virus opduikt in Centraal-Afrika.

Twee van de acht gevallen zijn positief op het virus getest. Dat heeft de minister van Gezondheid, Felix Kabange Numbi, bekendgemaakt, zo schrijft persbureau Reuters. Twee mensen zijn overleden aan het virus.

Sinds de recente uitbraak in het voorjaar, verspreidde het dodelijke virus zich binnen het westen van Afrika; naar Sierra Leone, Nigeria en Liberia. De uitbraak begon in Guinee. Volgens de BBC zijn tot nu toe 1427 aan het virus overleden. Dat is meer dan tijdens elke andere ebola-uitbraak. Er zouden nu 2615 gevallen van ebola bekend zijn.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) maakte donderdag bekend dat ten minste zeventig mensen zijn overleden na een uitbraak van hemorragische gastroenteritis in de noordelijke Evenaarsprovincie. Volgens een woordvoerder ging dat niet om ebola. De WHO heeft eerder gezegd dat de snelheid van de verspreiding van het ebolavirus “ongekend” is.