Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Natuurkunde

Antizionist en Auschwitz-overlever Hajo Meyer (90) overleden

Hajo Meyer overleefde Auschwitz mede dankzij zijn kennis die nodig was bij het repareren van treinwagons.
Hajo Meyer overleefde Auschwitz mede dankzij zijn kennis die nodig was bij het repareren van treinwagons. Beeld YouTube

De antizionistische activist en overlever van Auschwitz Hajo Meyer is overleden, meldt de NOS vanochtend. Hij was 90 jaar oud. Meyer was een van de oprichters van Een Ander Joods Geluid, een organisatie van joden die kritisch staan tegenover Israël.

Meyer verscheen regelmatig met een ingezonden brief in NRC Handelsblad. In 2009 nam hij het op voor SP’er Harry van Bommel die vanwege aanwezigheid bij een demonstratie tegen Israël niet welkom zou zijn op een Auschwitzherdenking:

“Kritiek op de huidige Israëlische politiek is noodzakelijk, moedig en onontbeerlijk voor internationale pressie op Israël om gelijkwaardigheid en vrede toe te staan in zijn relaties met de Palestijnen, de oorspronkelijke bewoners van het gebied dat Israël nu beheerst.”

Auschwitz

Meyer werd in 1924 geboren in de Duitse plaats Bielefeld. Na de Kristallnacht vluchtte hij begin 1939 met andere Joodse kinderen naar Nederland. Hier kwam hij in een werkdorp voor jonge Joodse vluchtelingen in de Wieringermeer terecht. Daar werd hij opgeleid tot machinebankwerker.

Mede daardoor wist Meyer later Auschwitz te overleven. Hij werd in het kamp aan het werk gezet om treinwagons te onderhouden. Na de oorlog keerde hij terug naar Nederland. Hij promoveerde in 1954 in de theoretische natuurkunde, maakte carrière bij Philips en werd directeur van het Natuurkundige Laboratorium (NatLab). Na zijn pensionering werd Meyer vioolbouwer.

Een Ander Joods Geluid

In 2000 was hij betrokken bij de oprichting van Een Ander Joods Geluid, waarvan hij een van de leidende figuren werd. Meyer bleef tot het laatst actief. In 2009 schreef hij in NRC Handelsblad dat “vele Joodse Nederlanders” vinden dat “kritiek op Israël min of meer hetzelfde is als antisemitisme”.

“Dit is een misvatting: kritiek op Israël ontstaat vanuit dezelfde waarden die bij velen leiden tot kritiek op antisemitisme en andere vormen van racisme.”

En in 2004 beargumenteerde hij in de krant waarom de EU niet langer kon verzuimen om Israël “de duimschroeven aan te draaien” en “eindelijk te dwingen de Palestijnen als volwaardige mensen te behandelen”:

“Door zich door zo een uitspraak te laten weerhouden om Israël tot de orde te roepen, maakt Europa (…) zich opnieuw medeschuldig aan volkerenmoord. Nu gaat het om de vernietiging van twéé volken, de Palestijnen die door het Israëlisch militair geweld vernietigd zullen worden en de Israëliërs, die aan hun eigen morele verwording kapot zullen gaan.”