Willem II wint van AZ, Heerenveen van Excelsior, Dordrecht en Go Ahead gelijk

Koning Willem II stadion van voetbalclub Willem II. Foto ANP / Remko de Waal

Willem II heeft zaterdag zijn eerste zege van dit eredivisieseizoen geboekt. De Tilburgers waren in het eigen Koning Willem II Stadion met 3-0 te sterk voor een zwak AZ. Heerenveen won later op de avond van Excelsior met 2-0. FC Dordrecht speelde gelijk tegen Go Ahead Eagles: 0-0.

Willem II had de eerste twee wedstrijden nog verloren. AZ was met een overwinning en een nederlaag op zak naar Brabant afgereisd.

AZ kreeg al voor de wedstrijd met een tegenslag te maken. Steven Berghuis raakte in de warming-up geblesseerd en moest vervangen worden. De uitblinker van de eerste wedstrijden van het seizoen werd door de Alkmaarders node gemist, want het spel was zielloos en weinig creatief.

De eerste goal was illustratief voor de armoede bij AZ. Mattias Johansson speelde in het eigen strafschopgebied veel te zacht terug en werd afgetroefd waarna Bruno Andrade van dichtbij raak schoot. Na een halfuur werd het zelfs 2-0 voor de thuisploeg. Ali Messaoud nam na een ingooi de bal op de borst mee tussen drie verdedigers door het strafschopgebied in. Zijn schot ging tegen de paal, maar hij mocht helemaal vrij de rebound intikken.

AZ speelde na rust wat beter. De Alkmaarse druk bracht Willem II, dat nadrukkelijk achterover leunde, niet aan het wankelen. In de slotfase was het juist de thuisploeg die de wedstrijd definitief besliste. Charlton Vicento werd vijf minuten voor tijd de ruimte in gestuurd en rondde goed af: 3-0.

Heerenveen wint van Excelsior

Sc Heerenveen heeft drie punten overgehouden aan het thuisduel tegen Excelsior. Het werd in Heerenveen 2-0. De Friese ploeg had echter zijn handen vol aan de promovendus uit Rotterdam. Na een overtreding van Excelsior-doelman Jordy Deckers benutte Marten de Roon zes minuten voor tijd een strafschop. Tegen tien man liep Heerenveen via debutant Sam Larsson vervolgens nog uit naar 2-0.

Excelsior deed lang goed mee met Heerenveen, al waren de beste kansen voor de thuisploeg. Mark Uth en Luciano Slagveer brachten voor rust goede kansen om zeep. Aan de andere kant raakte Sander Fischer de lat via de handen van Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt.

In de tweede helft ging Excelsior steeds nadrukkelijker denken aan een punt. Doelman Deckers schatte een terugspeelbal echter verkeerd in. Die kwam te traag waardoor de zittende goalie de bal nog niet op mocht pakken en vervolgens een strafschop veroorzaakte.

Omdat Excelsior al drie keer gewisseld had moest middenvelder Kevin Vermeulen onder de lat plaats nemen. De strafschop van De Roon was hem echter te machtig en in de slotfase passeerde ook Larsson de gelegenheidskeeper nog.

FC Dordrecht gelijk tegen Go Ahead Eagles

FC Dordrecht heeft vandaag zijn vierde punt gehaald in de Eredivisie. De promovendus speelde op bezoek bij Go Ahead Eagles met 0-0 gelijk. Voor de gastheer uit Deventer was het het eerste punt van dit seizoen. De Eagles hadden de voorgaande twee duels verloren.

Dordrecht, dat in de eerste twee weken al opviel door het prima spel, was ook in de Adelaarshorst weer prima op dreef. De bezoekers hadden in de eerste helft de beste kansen.

Na rust kantelde het duel enigszins en drong Go Ahead meer aan. Dat leverde de thuisploeg een reeks kansjes op, maar tot goals kwam het niet. Dordrecht liet in de slotfase bovendien zien dat het geleerd had van vorige week. Toen gaf het in de slotminuten een punt uit handen door te enthousiast aan te vallen. Nu zetten de bezoekers de rem erop en dus werd de gelijke stand behouden. (Novum)