Eksters houden niet van alles wat blinkt

Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

Eksters? Dieven! Als ergens iets glimmends ligt, nemen ze het mee. Laat dus vooral geen zilvergoed slingeren. Rossini maakte er een opera over: La gazza ladra (de stelende ekster).

Alleen: het is niet waar, schrijven onderzoekers van de universiteit van Exeter (sic) in Animal Cognition (15 augustus). Ze legden voer neer voor 8 gevangen en 16 wilde eksters en deden daar soms glimmende dingetjes bij: metalen schroeven, stukjes folie, aluminium ringetjes. Bij andere gelegenheden hadden ze die spullen matblauw geverfd of weggelaten. De tamme eksters maakte het allemaal niet uit, die aten gewoon en negeerden de objecten. De wilde eksters leken de spullen eng te vinden en pakten in 64 trials slechts twee keer een ringetje op, toen het voer op was, maar dat lieten ze daarna meteen weer vallen.

Wie in de stelende ekster wil blijven geloven, moet concluderen dat eksters in elk geval niet van goedkope glimmende dingen houden. En niet tijdens het eten.