VN: dodental Syrië naar 191.000

None
Foto Reuters

De burgeroorlog in Syrië heeft sinds het begin in maart 2011 aan meer dan 191 duizend mensen het leven gekost. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag gezegd. Het is het eerste dodental dat door het mensenrechtenkantoor van de VN is gepubliceerd sinds juli 2013.

Het nieuwe dodental is zoveel hoger, doordat ook cijfers zijn meegenomen van nieuwe, aanvullende dodentallen uit de eerdere periode. Ook is het zo dat er de laatste tijd veel doden zijn gevallen bij aanvallen van de Islamitische Staat (IS) op door het Westen gesteunde rebellen en Koerdische strijders in het noorden van het land.

Van de slachtoffers is 85 procent man en ruim negen procent vrouw. Van de overige slachtoffers is de sekse niet bekend. Onder de doden bevinden zich zeker 8800 kinderen, maar van de meeste slachtoffers is de leeftijd niet bekend. De cijfers zijn gebaseerd op informatie van diverse bronnen, waaronder het Syrische Centrum voor Statistiek en Onderzoek en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

    • Ap