Opnieuw ebola in Nigeria, zorgen om situatie Liberia

Nieuwe besmettingen laten zien dat ebola niet is ingedamd in Nigeria. De verspreiding in Liberia zet ook door.

Een Ierse technicus die na terugkeer van werk in Sierra Leone deze week in Ierland overleed, had geen ebola, zoals werd vermoed. Dat hebben de Ierse gezondheidsautoriteiten vrijdag laten weten.

Dat is het goede nieuws over de ebola-epidemie in West-Afrika. Het slechte is dat er twee nieuwe gevallen zijn opgedoken in Nigeria. Daarmee krijgt het optimisme dat de uitbraak in dat land onder controle is, een knauw. In Nigeria zijn nu veertien ebolabesmettingen geteld. Vijf mensen zijn overleden, vijf zijn genezen en vier worden behandeld in Lagos.

Het alarmerende van de twee nieuwe gevallen is dat het om mensen gaat die geen direct contact hebben gehad met de 40-jarige Patrick Sawyer, de man die het ebolavirus bij zich droeg toen hij op 20 juli het vliegtuig van de Liberiaanse hoofdstad Monrovia naar Lagos nam. Hij zakte op het vliegveld in elkaar en overleed vijf dagen later. De slachtoffers waren tot dusver mensen die hem hadden behandeld. Daar zijn nu de partners van twee van hen bijgekomen.

Achteraf is gebleken dat Sawyer het dodelijke virus bijkans moedwillig naar Nigeria heeft gebracht. Bijna twee weken voor zijn vertrek naar Lagos, was zijn zuster aan ebola overleden in een ziekenhuis in Monrovia. Volgens bronnen in dat ziekenhuis wilde Sawyer niet dat zijn hevig bloedende zuster naar een isoleerafdeling werd overgebracht. Hij kleedde hij haar uit en trok haar schone kleren aan, bracht haar in een rolstoel naar een eigen kamer en liet 500 dollar achter voor verzorging. Zijn kleding en schoenen zaten onder het bloed.

Dat hij, ondanks de verdenking van besmetting, naar Lagos kon reizen, illustreert de falende aanpak van de autoriteiten in Liberia. Gisteren werd bekend dat ebola nu in alle delen van het land is opgedoken, en dat het aantal doden steeds verder stijgt richting zeshonderd. Ook werd gisteren bekend dat de 15-jarige Shakie Kamara uit de sloppenwijk West Point van Monrovia is overleden. Die wijk werd woensdag met prikkeldraad afgesloten. De politie schoot met scherp op mensen die eruit wilden. Kamara werd geraakt.