Opnieuw bloedige dag in Irak

Iraakse veiligheidstroepen vandaag op de plek in Erbil waar een autobom ontplofte. Foto AFP / Safin Hamed

Drie explosies in een woonwijk in de Koerdische stad Kirkuk in Noord-Irak hebben aan meer dan tien mensen het leven gekost, meldt persbureau AP.
Nog eens tientallen mensen raakten gewond.

Dat hebben bronnen bij de Koerdische strijdkrachten gezegd. De explosieven ontploften in de buurt van gebouwen die als uitkijkposten worden gebruikt.

Eerder op de dag sloeg een zelfmoordterrorist toe bij een gebouw van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken in Bagdad. Daarbij vonden elf mensen de dood. De zelfmoordenaar reed een auto vol explosieven naar de ingang van het complex.

Ook ging een autobom af in de noordelijke stad Erbil, waar zelden aanslagen worden gepleegd. Er zou een onbekend aantal gewonden zijn gevallen, maar geen doden.

Ook bij Tikrit werd een aanslag gepleegd. Een man reed een wagen vol explosieven naar een groep militairen en blies zich op. Daarbij vielen zeker negen doden.

Het lijkt erop dat de aanslagen wraakacties zijn voor de aanslag van gisteren bij een sunnitische moskee in een dorp in Diyala, waarbij zeker 64 mensen omkwamen.