‘Onderzoek naar rol Foppen bij salmonella-uitbraak in 2012 nodig’

Exterieur van een vestiging van Foppen Paling en Zalm uit Harderwijk. Foto ANP / Robin Utrecht

Justitie moet onderzoeken of de fatale salmonella-uitbraak in 2012 visbedrijf Foppen te verwijten valt. Dat zegt letselschade-expert Yme Drost zaterdag naar aanleiding van een onderzoek van Omroep Gelderland.

Uit het onderzoek blijkt volgens Drost dat Foppen een ‘recidivist’ is.

“In 2010 ontdekte het bedrijf meerdere keren de dodelijke listeriabacterie op de eigen zalm. Dan ben je verplicht de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in te schakelen en je producten terug te halen, maar dat werd niet gedaan.”

Dat het nog geen twee jaar later opnieuw ernstig misging, roept volgens Drost de vraag op of het bedrijf genoeg maatregelen neemt om de voedselveiligheid te waarborgen. Door de met salmonella besmette vis van Foppen kwamen in 2012 zeker vier mensen om en werden zeker duizend mensen ziek, concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu eerder.

Drost kondigde destijds al een letselschadezaak aan, maar zag daarvan af toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid uiteindelijk concludeerde dat de uitbraak te wijten was aan een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Nu echter blijkt dat het bedrijf vaker de fout in is gegaan, vraagt Drost zich af in hoeverre er sprake is van toeval.

Drost wil een nieuwe letselschadezaak tegen het bedrijf op poten zetten en doet daarom aangifte.

“Uit het onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat Foppen in totaal maar voor 4200 euro aan boetes heeft gehad. Het OM moet nu eerst goed uitzoeken in hoeverre Foppen wat te verwijten valt.”

Drost heeft al contact met slachtoffers van de salmonella-uitbraak in 2012, maar nog geen contact met mensen die te lijden hebben gehad onder de listeriabacterie die in 2010 op de vis zat. “Maar het zou natuurlijk zomaar kunnen dat die zich ook nog melden.”

Volgens cijfers van het RIVM overleden in 2010 veertien mensen aan de bacterie, onder wie een kind. De bacterie kan overigens ook op rauwmelkse kazen voorkomen. Foppen was op het algemene nummer niet bereikbaar. Een zegsman die in 2012 de woordvoering deed over de salmonella-uitbraak zegt vandaag voor 99 procent zeker te weten dat Foppen niet wil reageren. (Novum)