Nog een tegenvaller kan noodlijdend Ballast Nedam fataal worden

Foto ANP

Ballast Nedam kan zich geen nieuwe tegenslagen meer permitteren. Bestuursvoorzitter Erik van der Noordaa, afgelopen juni aangetreden, bevestigt dat overleven “steeds ingewikkelder” wordt. “Je kunt niet leven van bankleningen, aandelenuitgiftes en de verkoop van tafelzilver.”

Ballast Nedam heeft al sinds 2011 geen winst meer gemaakt. Begin juli moest het nog een verlies nemen van 87 miljoen euro op de verbreding van de A15, een project dat kampt met zware tegenvallers. De afgelopen drie jaar verdween een kwart van de circa 4.000 banen bij het bedrijf.

De mogelijkheden om aan geld te komen, zijn nu grotendeels uitgeput. Ballast Nedam heeft 80 miljoen euro geleend bij de banken, nog eens 30 miljoen opgehaald bij zijn aandeelhouders en bedrijfsonderdelen in de verkoop gezet. De kredietverzekeraars hebben hun dekking stopgezet. En na een wekenlange onderhandeling met de banken deze zomer, kreeg Ballast Nedam een jaar lang uitstel van het terugbetalen van leningen uit de opbrengst van de verkoop van bedrijfsonderdelen.

Het bedrijf leed over de eerste helft van dit jaar een verlies van 51 miljoen euro. In heel 2013 was dat 41 miljoen euro. Het eigen vermogen bedraagt nog maar 4 procent van het balanstotaal. Dat is extreem laag – het is eenvijfde van wat op dit moment in de bouwwereld minimaal gangbaar is.

Lees hier het interview met Erik van der Noordaa: ‘De nieuwe topman van noodlijdend Ballast Nedam hoeft zichzelf niet meer te bewijzen’

    • Anne Dohmen & Teri van der Heijden