Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

‘Minister Dijsselbloem kansloos als eurocommissaris, Ploumen in beeld’

Foto ANP/Bart Maat

De kans is klein dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) eurocommissaris wordt namens Nederland. Dat zeggen bronnen in Brussel en Den Haag. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zou hem niet in zijn team willen hebben omdat hij zich nog steeds beledigd voelt.

Dijsselbloem noemde de Luxemburgse oud-premier Juncker begin dit jaar op televisie een „verstokte roker en drinker” en bood daarvoor later excuus aan. Dijsselbloem zou wel in aanmerking komen om voorzitter te blijven van de eurogroep, een functie die hij sinds anderhalf jaar bekleedt.

Weinig vrouwelijke kandidaten

Volgens betrokkenen maakt minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) veel kans om in de Commissie de portefeuille handel te krijgen. Juncker, die de posten verdeelt, heeft van de lidstaten nog maar weinig vrouwelijke kandidaten aangeboden gekregen.

Hij heeft eerder toegezegd dat er ten minste negen vrouwelijke eurocommissarissen in zijn team komen. Het Europees Parlement, dat de commissarissen moet goedkeuren, zal erop toezien dat hij zich aan die belofte houdt.

Cv Ploumen maakt indruk

Nederland is een van de weinige landen die zijn kandidaat voor de Commissie nog niet officieel heeft bekendgemaakt. Volgens betrokkenen in Brussel maakt Ploumens cv indruk: minister, en eerder voorzitter van de PvdA. In andere Europese landen heeft een partijvoorzitterschap meer gewicht dan in Nederland.

Ploumen liet vrijdagmiddag weten dat ze „voor kennisgeving aanneemt” wat er in kranten staat over haar kansen in Brussel. „Voor de rest zie ik het wel. Ik werk hard aan mijn agenda als minister.”

Volgend weekend beslissing over topfuncties

Volgend weekend komen de Europese regeringsleiders bij elkaar om te beslissen over twee topfuncties: voorzitter van de Europese Raad (nu is dat de Belg Herman Van Rompuy) en buitenlandcoördinator (nu de Britse Catherine Ashton). Omdat Commissievoorzitter Juncker christen-democraat is, zal een van die twee functies naar een sociaal-democraat gaan – de op een na grootste politieke familie in de EU.

Daarnaast is het de bedoeling dat een van de twee kandidaten afkomstig is uit Midden- of Oost-Europa en er moet een vrouw bij zijn. De meest genoemde kandidaten zijn de Deense premier Helle Thorning-Schmidt als EU-‘president’ en de Bulgaarse Kristalina Georgieva of de Pool Radek Sikorski als buitenlandcoördinator.

De EU-‘president’ is voorzitter van de vergadering van regeringsleiders, de buitenlandchef is lid van de Europese Commissie en hoort dus officieel bij Juncker. Als die twee functies zijn vervuld, kan Juncker verder met de overige posten in zijn team.