Opinie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Zo wordt het niks met die Pietendiscussie.

Met al die aandacht voor de bloedige ruzies buiten onze grenzen komen we veel te weinig aan onszelf toe. Kijk naar buiten: het is al herfst, de eerste pepernoten liggen alweer bij Albert Heijn. Wat doet Sint Nicolaas dit jaar? Komt-ie weer met z’n zwart geverfde knechten of stuurt hij ze op kruistocht om te knokken tegen de jihadstrijders?

Stelling: Het kabinet moet vaker buiten Den Haag vergaderen.

Gezien, afgelopen week, de ministers in casual outfit in een Twents kasteeltje? Mee doorgaan! Ga ook ’ns het land besturen op Slot Loevestein, of in de pannenkoekenboerderij van openluchtmuseum Erve Kots te Lievelde (Gld). Ontdek je plekje 2.0. Gratis promo. Komen die Haagse journalisten ook eens in Nederland.

Stelling: Wapens geven aan de Koerden is oliedom.

Leren we dan helemaal niets van de geschiedenis? Van de heel-erg-recente geschiedenis? We zouden toch moeten weten wat er kan gebeuren als je wapens levert aan mensen die er niet mee kunnen omgaan – zie het neerhalen van de MH17 door rebellen die door Rusland van wapens werden voorzien. En had IS(IS) niet net ook oud wapentuig van de Amerikanen in handen gekregen? Dit gaat fout. Westerse mogendheden: wat zijn jullie toch dom.

Stelling: Goeie naam voor een existentialistische beweging, IS!

Dus je richt een staat op en vernoemt die naar een vervoeging van het werkwoord ‘zijn’. Bravo! Jean-Paul Sartre had het kunnen bedenken. L’existence précède l’essence, laat dat het credo zijn van IS. Aan het polygame karakter van de beweging hoeft niets te worden gewijzigd.

Stelling: We moeten IS geen terroristenclub noemen.

IS, lieve mensen, staat voor Islamitische Staat. We moeten dit nieuwe land dan ook beschrijven als staat die niet door de Verenigde Naties wordt erkend. De mensen die wij terroristen noemen, zijn in feite niets meer of minder dan militairen die strijden voor territoriaal gewin. Dat er hier en daar een kop rolt, doet daar helemaal niets aan af.

Stelling: Wat een ellende, voor 1,5 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde.

Zoveel mensen wonen er in Gaza, een zandbak van krap 10 bij 40 kilometer – 360 km2 (ietsje groter dan de stad Rotterdam). Pal ernaast ligt de woeste en ledige Sinaïwoestijn – 60.000 km2, zestien keer Gaza dus. Hup, gauw 40 kilometer naar links opschuiven, die strook, veilig achter de grens met Egypte. En Gaza dan? Aan Israël geven? Dat nooit! Bouw er Sport City, vol stadions en olympische dorpen, en houd er voortaan alle WK’s en andere Spelen. Zijn we meteen ook van die corruptie verlost.

Stelling: Laat een macho-BN’er van 50+ ook eens rollebollen met een vrouw van boven de 70.

Gut o gut, nu RTL-verslaggever Frits Wester (52) weer, die zijn gezinnetje ziet ontploffen omdat zijn wettige echtgenote z’n amourette met een 30-jarige Friezin niet langer pikt.

En terecht. Neelie Kroes (73) stopt binnenkort met haar drukke baan in Brussel. Ga daar ’s mee pierewaaien op de Waddenzee, Frits. Oude bok behuppelt jonge geit – dat is zó RTL Boulevard.

en Merlijn Kerkhof