Merkel: behoud territoriale integriteit van Oekraïne is essentieel

Bonskanselier Merkel wordt ontvangen door president Porosjenko.
Bonskanselier Merkel wordt ontvangen door president Porosjenko. Foto ANP/EPA/Tatyana Zenkovich

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft tijdens een kort bezoek aan Kiev herhaald dat het vinden van een diplomatieke oplossing voor de crisis in Oekraïne prioriteit heeft. Het behouden van de territoriale integriteit van het land is ‘essentieel’.

Merkel ontmoette tijdens het bliksembezoek president Porosjenko in Kiev. Volgens Merkel is vrede mogelijk, maar moeten beide kanten zich daarvoor inspannen. Ze heeft Rusland opgeroepen om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel om tot een oplossing te komen. Aan sancties tegen Rusland wordt op het moment niet gedacht, maar de kans op nieuwe maatregelen tegen dat land zal toenemen als de situatie verder verslechtert, aldus Merkel.

De territoriale integriteit van Oekraïne moet behouden blijven, en is een belangrijk deel van het Duitse beleid:

Twitter avatar SimonOstrovsky Simon Ostrovsky Merkel: The territorial integrity… of #Ukraine is an essential objective of German policy

President Porosjenko stelde dat Oekraïne ‘nooit grondgebied of de onafhankelijkheid zal opgeven’. Volgens Porosjenko is vrede pas mogelijk zodra buitenlandse ‘huurlingen’ verwijderd zijn.

Belangrijke rol OVSE

Merkel noemde het een ‘goed teken’ dat president Porosjenko openstaat voor decentralisatie, waardoor regio’s in Oekraïne meer autonomie krijgen. Eerst moet er echter een nieuw bestand komen.

Voor een nieuw staakt-het-vuren moet volgens de bondskanselier een belangrijke rol weggelegd zijn voor de OVSE. Die zou de grensovergangen tussen Rusland en Oekraïne moeten monitoren. Op dit moment is dat maar voor een aantal grensposten het geval. Volgens Merkel is vrede alleen mogelijk als er betere grensbewaking is.

Merkel kwam ook terug op de annexatie van de Krim, eerder dit jaar door Rusland:

“Niks heeft onze perceptie veranderd dat de annexatie van de Krim door Rusland fout is. Wij zijn dit niet vergeten.”

Tijdens het bezoek aan Kiev is verder vandaag aangekondigd dat Duitsland een half miljard euro beschikbaar stelt voor de wederopbouw van het door geweld getroffen oosten van Oekraïne.