‘Luchthaven Tripoli in handen islamitische strijders’

Rook boven Tripoli in Libië afkomstig van gevechten rond het vliegveld. Foto EPA

Islamitische strijders in Libië hebben de luchthaven van Tripoli veroverd. Dat hebben zij gezegd, meldt persbureau AFP. Om de luchthaven werd lang strijd geleverd.

De strijders van Fajr Libya (Libische Dageraad) zeggen het vliegveld “volledig” in handen te hebben. De luchthaven ligt dertig kilometer ten zuiden van Tripoli.

Een Libisch televisiestation, dat nauwe banden heeft met de groep, liet vandaag een verklaring zien dat de gewapende militanten volledige controle hebben over het vliegveld. Op sociale media circuleren foto’s van de strijders die vieren dat ze in de buurt van het luchthavengebouw staan.

Sinds dictator Moammar Gaddafi in 2011 werd afgezet en gedood is het zeer onrustig in grote delen van Libië. Er is wel een centrale regering, die zetelt in Tripoli, maar in grote delen van het land hebben de milities die tegen Gaddafi streden de macht. Niet alleen in Tripoli, maar ook in de oostelijke stad Benghazi wordt de laatste tijd hevig gevochten.

NRC-correspondent Gert van Langendonck legde enige tijd terug de situatie in Libië al eens uit:

Stadsstaatjes die in steeds wisselende allianties territoriale oorlogjes uitvechten; het vat Libië goed samen. [...] in Libië worden alle strijdende partijen betaald door de overheid. Dat is het gevolg van de catastrofale beslissing de strijders die tegen Gaddafi vochten op de loonlijst te zetten. De overheid schiep een monster: in 2011 waren er zo’n 20.000 militieleden; nu circa 300.000.