Pygmeeën zijn al vaker klein geworden

De geringe lengte van pygmeeën komt door verschillende genetische aanpassingen. Die aanpassingen zijn verscheidene keren in de evolutie ontstaan. Dat blijkt uit DNA-onderzoek bij onder meer de Batwa en de Bakiga, twee pygmeeënvolken uit Centraal-Afrika. Het onderzoek is vorige week gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift PNAS. De Batwa zijn een volk van jagers-verzamelaars uit Centraal-Afrika van wie de mannen gemiddeld 1,53 meter zijn en de vrouwen 1,46 meter. De Bakiga wonen in hetzelfde gebied, maar doen aan landbouw en zijn zo’n tien centimeter langer. Het is blijkbaar gunstig voor jagers-verzamelaars in een regenwoud om klein te zijn. Maar waarom is vooralsnog niet opgehelderd. Mogelijk is het voordeel dat een klein lichaam weinig energie nodig heeft.