Sierra Leone stelt verstoppen ebolapatiënten strafbaar

Het West-Afrikaanse Sierra Leone zet een gevangenisstraf van maximaal twee jaar op het illegaal onderdak bieden aan ebola-patiënten. Ondertussen sloot Ivoorkust zijn grenzen met Guinee en Liberia om te voorkomen dat de uitbraak van ebola overslaat.

Inwoners van een sloppenwijk in West Point, Liberia, achter het hek waarmee zij in quarantaine zijn geplaatst. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

Het West-Afrikaanse Sierra Leone zet een gevangenisstraf van maximaal twee jaar op het illegaal onderdak bieden aan ebolapatiënten. Ondertussen sloot Ivoorkust zijn grenzen met Guinee en Liberia om te voorkomen dat de uitbraak van ebola overslaat.

Het parlement in Sierra Leone stemde vandaag in met een aanpassing van de wet die het verstoppen van ebola-patiënten strafbaar stelt, meldt persbureau AP. De wereldgezondheidsorganisatie WHO denkt dat het verstoppen van met ebola geïnfecteerde mensen in het land heeft bijgedragen aan de verspreiding van de ziekte en de aanvankelijke onderschatting van de epidemie.

Sierra Leone is zwaar getroffen door ebola. Zeker 910 besmettingen werden er tot nu toe geconstateerd. 392 mensen in het land stierven aan de besmettelijke ziekte, meldt persbureau AP. In heel West-Afrika staat het aantal infecties volgens cijfers van WHO op 2.616. Tot nu toe zijn 1.427 mensen in West-Afrika aan de ziekte overleden.

Het werkelijke aantal infecties ligt waarschijnlijk hoger, omdat families patiënten vaak verstoppen. De WHO denkt dat het nog zeker zes maanden zal kosten de epidemie te bestrijden.

Update 19.32 uur: Een Brit in Sierra Leone lijdt aan het ebolavirus. Dat heeft het Britse ministerie van volksgezondheid gezegd, meldt de BBC. Het is voor het eerst sinds de uitbraak van ebola eerder dit jaar dat het virus bij een Britse ingezetene is vastgesteld.

Het besluit van Ivoorkust om zijn grenzen met Guinee en Liberia te sluiten gaat echter in tegen het advies van de WHO. Door reisbeperkingen kunnen voedseltekorten ontstaan, waarschuwt de organisatie. Ivoorkust had eerder al besloten geen vluchten meer toe te staan van en naar Sierra Leone, Liberia en Guinee.

Ivoorkust is niet het eerste land dat zulke drastische maatregelen neemt. Senegal heeft de grenzen met buurland Guinee al gesloten, ook vliegtuigen en schepen worden niet meer toegelaten. Zuid-Afrika weert eveneens mensen die uit Liberia, Sierra Leone, Guinee en Nigeria komen.