IJsverdwijning op Antarctica

Antarctica in groot detail in het zwart. De foto hierboven is afgelopen week online gezet. Het is een montage van ruim 3.150 satellietfoto’s die de Canadese RADARSAT-2-satelliet al in 2008 van Antarctica maakte. De makers zeggen trots dat iedereen de details kan zien op www.polardata.ca/pdcsearch. Dat is zo, maar alleen na registratie en invoeren van een wachtwoord. En dan moet je nog kiezen welk deel je wilt zien. Het is niet in een minuutje geregeld, maar wel mooi.

Vergelijking met een eerdere kaart uit 1997 levert prachtig materiaal op over het verdwijnen van de ijskap op Antarctica, zegt milieuhoogleraar Ellsworth LeDrew van de Canadese University of Waterloo.

En dat wilden onderzoekers uit Duitsland ook laten zien. Ook zij gebruikten satellietmetingen om de hoogtekaart rechts te maken. Ze maakten ook kaarten met hoogteverschillen die tussen 2011 en 2014 ontstonden (The Cryosphere, 20 augustus).