Opinie

Het weekend van Mattie Valk

Q-music-dj Mattie Valk heeft voor zeven dagen van leven geruild met collega Wietze de Jager. Hij vreest dat hij dit weekend in een voetbalstadion zit.

Elke zaterdagochtend haalt radiopresentator Mattie Valk een broodje filet americain met ui en ei bij de bakker in Hendrik-Ido-Ambacht. Zie dat niet als zomaar een broodje kopen. Nee, het is een ritueel. Waarbij er, terwijl de filet wordt gesmeerd en het uitje gesnipperd, in tijdschriften in de naastgelegen winkel moet worden gebladerd. Om de tijd te doden.

Elke zaterdagochtend, behalve deze.

Vandaag gaat collega Wietze de Jager naar Matties bakker. En ook hij moet een broodje filet americain bestellen en door de tijdschriften in de naastgelegen winkel bladeren.

Mattie: „We hebben voor zeven dagen van leven geruild. Tot in de kleinste details. Vriendin, auto, huis, slechte gewoontes.” Zeven dagen leven ze elkaars leven.

Mattie en Wietze presenteren al meer dan twee jaar samen de ochtendshow op Q-Music. In die tijd werd één ding duidelijk: ze verschillen nogal van elkaar.

Mattie: Hendrik-Ido-Ambacht, vinexwijk, twee katten, hangoorkonijnen, sushi en salade.

Wietze: Amsterdam, voetbal, bier en pizza en, aldus Mattie: „Geeft nog net geen extra gas als hij een dier voor zijn auto ziet lopen.”

Dus toen ze het twee weken geleden op de radio over elkaars weekendplannen hadden, zei Wietze: „Ik ben zo blij dat ik jouw weekend niet heb. Dat lijkt me zo verschrikkelijk saai.” Mattie: „Dat was de trigger.”

Eén ding: de vriendinnen moesten het ook goedkeuren. Vetorecht, noemt Mattie het. En ondanks dat de mannen in de logeerkamer zouden slapen, was dat nog niet vanzelfsprekend. De vriendin van Mattie is/was niet zo’n fan van Wietze, die ze tot vorige week alleen nog maar een paar keer de hand had geschud. Mattie: „Ze vindt dat hij een te grote bek heeft, waardoor ze onzeker wordt en ze zich niet zo relaxt voelt in zijn omgeving. Wietze wilde dat gevoel proberen weg te nemen.” Of dat lukt? Dat weet Mattie niet zeker. Hij mag geen contact hebben met zijn vriendin. „Maar ik heb het idee dat het de goede kant opgaat met die twee.”

Mattie meent zelfs de zachte kant van Wietze te hebben ontdekt: de geitenboerderij. Daar gaat Wietze af en toe heen met z’n vriendin, om pasgeboren geitjes te fles te geven. En Mattie maar denken dat Wietze het liefst over dieren heen rijdt.

Wat er dit weekend voor de rest op het programma staat wisten de dj’s gisteren nog niet. Wietze vreest dat hij zich verveelt in Hendrik-Ido-Ambacht en Mattie vermoedt dat hij in een voetbalstadion zit. „Ik ben helemaal geen voetbalman.”