Heemskerk wint brons op 200 meter vrij - Dekker naar finale 50 meter

Femke Heemskerk kust haar bronzen medaille op de voorlaatste dag van de EK langebaan zwemmen. Heemskerk werd derde op de 200 meter vrije slag. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Femke Heemskerk heeft op het EK in Berlijn een bronzen medaille veroverd op de 200 meter vrije slag. De 26-jarige Zuid-Hollandse klokte in de finale een tijd van 1.56,81 minuut. Woensdag werd Heemskerk al tweede op de 100 meter vrije slag. Ook op de estafettenummers pakte ze twee keer zilver.

Heemskerk moest op de 200 vrij alleen de Italiaanse Federica Pellegrini en de Hongaarse Katinka Hosszú voor zich dulden. Pellegrini legde in 1.56,01 beslag op goud. Daarmee was ze 0,68 seconde sneller dan Hosszú.

Joeri Verlinden kwam in de finale van de 100 meter vlinderslag niet verder dan de zevende plaats. De Amsterdammer tikte aan in 52,17 seconden. De Europese titel ging naar de Pool Konrad Czerniak in 51,38, voor de Hongaar Laszlo Cseh (51,89) en de Wit-Rus Pavel Sankovitsj (51,92).

Moniek Nijhuis bereikte de finale van de 50 meter schoolslag. Ze zwom in de halve eindstrijd met 30,98 de vierde tijd. De olympisch en wereldkampioene Ruta Meilutyte stak met kop en schouders boven de concurrentie uit. De Litouwse noteerde een nieuw kampioenschapsrecord van 29,88.

Inge Dekker plaatste zich later voor de finale op de 50 meter vrije slag. Ze zette in 24,86 seconden de vijfde tijd neer. Maud van der Meer sneuvelde in de halve eindstrijd. Haar 25,26 bleek de twaalfde tijd.

De Nederlandse estafettemannen werden op de 4×200 meter vijfde. De 7.11,59 minuten die ze neerzetten betekende wel een nieuw Nederlands record. Halverwege lagen de Oranjemannen nog op de tweede plaats. (Novum)