Hamas steunt Palestijnse deelname aan Internationaal Strafhof

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riad al-Malki bezoekt het Internationaal Strafhof in Den Haag, begin augustus.
De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riad al-Malki bezoekt het Internationaal Strafhof in Den Haag, begin augustus. Foto ANP/Martijn Beekman

Hamas is voorstander van Palestijnse deelname aan het Internationaal Strafhof, mocht premier Abbas daartoe besluiten. In dat geval kunnen onderzoeken naar oorlogsmisdaden mogelijk worden. Dat zal gevolgen hebben voor zowel Hamas als Israël.

De Palestijnse premier Mahmoud Abbas overweegt al een paar maanden om tot het Strafhof toe te treden. Belangrijke voorwaarde daarbij is dat alle Palestijnse facties daarmee instemmen, waaronder ook Hamas. De premier heeft reeds steun van alle organisaties die bij de PLO zijn aangesloten.

Nu volgens AP ook Hamas heeft ingestemd, lijkt daadwerkelijke deelname aan het Strafhof een stap dichterbij.

Twitter avatar AP The Associated Press MORE: Senior Hamas leader says group signed pledge to back Palestinian bid to join International Criminal Court. http://t.co/gpNuwqoqG4

Mocht Abbas inderdaad doorgaan met het plan, kunnen er onderzoeken worden ingesteld naar raketaanvallen die Hamas sinds 2000 op Israël heeft uitgevoerd. Bij die aanvallen zou geen onderscheid worden gemaakt tussen burgers en militairen. Een woordvoerder van Hamas ziet een dergelijk onderzoek echter met vertrouwen tegemoet:

“Wij zijn bezet, worden dagelijks aangevallen en onze strijders verdedigen onze mensen. Deze raketten zijn bedoeld om de Israëlische aanvallen te stoppen. Het is alom bekend dat Israël met deze en eerdere oorlogen is begonnen.”

De VN heeft Hamas en Israël beschuldigd van schendingen van het oorlogsrecht omdat burgers van partijen het slachtoffer zijn van de aanvallen.

Israël is geen deelnemer aan het Internationaal Strafhof, maar zou in dit geval ook onderzocht worden wegens de nederzettingenpolitiek en de acties in de Gazastrook. Mocht Abbas doorgaan met het plan, kan dat de banden met Israël verder onder druk zetten.

Hamas en Israël bestookten elkaar afgelopen nacht weer. Bij een luchtaanval op een huis in de Gazastrook vielen vijf doden. Volgens het Israëlische leger zijn twintig doelwitten aangevallen. Premier Netanyahu zei eerder dat Hamas een ‘hoge prijs’ zou betalen nadat bij een mortieraanval gisteren een 4-jarig jongetje werd gedood.