Flat Gaza stort in na aanval Israël - ‘Hamas wil burgers ontzien’

Een vuurbal na de al-Zafer toren in Gaza is geraakt bij een Israëlische luchtaanval vandaag. Foto AP / Adel Hana

Een flatgebouw van twaalf verdiepingen in Gaza-Stad is vandaag na een Israëlische luchtaanval ingestort. Dat hebben getuigen en de Palestijnse autoriteiten gezegd, meldt persbureau AP. Zeker 22 mensen, onder wie elf kinderen, raakten gewond, zeiden medische hulpdiensten.

Volgens de politie van Gaza vuurde een Israëlisch gevechtsvliegtuig een waarschuwingsraket af op het dak van het flatgebouw. Vijf minuten later werd de flat door twee raketten getroffen. Door de explosie schudden nabijgelegen gebouwen op hun grondvesten. Een grote vuurbal en een dikke zwarte rookwolk stegen vanuit het getroffen gebouw omhoog.

Sinds het geweld zeven weken geleden weer oplaaide in Gaza heeft Israël vijfduizend luchtaanvallen uitgevoerd, maar dit is de eerste keer dat een volledig flatgebouw met de grond is gelijkgemaakt. Het Israëlische leger stelt dat een commandocentrum van Hamas in het gebouw met 48 appartementen het doelwit was. Waarom daarvoor het hele gebouw moest worden vernietigd, werd niet uitgelegd.

Bij de Israëlische aanvallen zijn volgens cijfers van de Palestijnen en de Verenigde Naties tot nu toe 2100 Palestijnen omgekomen. Onder hen zijn vijfhonderd kinderen. In driekwart van het totaal gaat het om burgerslachtoffers. Aan Israëlische zijde kwamen 64 militairen en vier burgers om. Onder hen is een 4-jarig kind dat vrijdag omkwam toen een mortier die vanuit Gaza was gelanceerd een boerderijdorp in het zuiden van Israël raakte.

De Israëlische minister van publieke veiligheid Yitzhak Ahronovich riep iedereen in zuidelijke Israëlische gemeenschappen gisteren op te vertrekken. Volgens Israëlische media wordt hier massaal gehoor aan gegeven en zijn veel burgers inmiddels op weg naar veiligere gebieden.

Interview met Hamasleider Khaled Meshaal:

‘Hamas wil burgers ontzien’

De Palestijnse beweging Hamas spreekt tegen dat het welbewust Israëlische burgers tot doelwit maakt. Dat zei Hamasleider Khaled Meshaal in een interview vandaag met Yahoo News. Hij zei dat de wapens waarover Hamas beschikt echter niet de modernste zijn, waardoor het soms lastig is precies te richten. Hij beloofde dat als Hamas betere wapens krijgt, Israëlische burgers worden ontzien. Ook wil hij ze gaan waarschuwen voor raketaanvallen.

De Israëlische premier Netanyahu noemde Hamas onlangs een vijand van de vrede. Hij vergeleek de organisatie met de terreurgroep IS. Meshaal verwerpt die vergelijking. Hij zegt dat juist Israël burgers doodt.

In het interview erkent de Hamasleider voor het eerst dat leden van Hamas verantwoordelijk waren voor het ontvoeren en vermoorden van drie Israëlische tieners op de Westelijke Jordaanoever, twee maanden geleden. Volgens Meshaal was de politieke leiding van Hamas niet van tevoren op de hoogte, maar keurt ze de actie wel goed.

“Israëlische militairen en kolonisten op de Westoever opereren in bezet gebied. De Palestijnen hebben het recht zich tegen hen te verzetten.”