Insomnia

(Christopher Nolan, 2002). De betreurde Robin Williams was in 2002 in twee films te zien waarin hij op kalme en daardoor des te huiveringwekkende wijze twee personages neerzette aan wie een steekje los zit. Het waren indertijd verrassende rolkeuzes voor de komiek. In One Hour Photo was hij een grijze muis die in een fotozaak werkt en foto’s van zijn favoriete klanten dubbel afdrukt voor eigen gebruik. In de thriller Insomnia is hij nog griezeliger. Williams speelt Walter Finch, een zelfingenomen schrijver van detectives en hoofdverdachte van een gruwelijke moord op een tienermeisje. Hij gaat een acteergevecht aan met Al Pacino, een aan slapeloosheid lijdende politieagent die naar Alaska wordt gestuurd om de zaak op te lossen. Finch plaagt hem met wie er betere oplossingen bedenkt voor de misdaad: de detectiveschrijver of de detective.

BBC2, 00.00-01.50u.

André Waardenburg