Europa overweegt steun aan zuivelsector

Ook zuivelbedrijven krijgen mogelijk op korte termijn steun van de Europese Unie vanwege de Russische boycot van westerse producten.

Deze sector heeft veel last van het importverbod dat Rusland begin deze maand heeft ingesteld. Hierdoor kan zo’n 250 miljoen kilo kaas, waarvan 50 miljoen kilo uit Nederland, niet naar Rusland worden geëxporteerd.

De Europese Commissie en landbouwexperts van de lidstaten vergaderen volgende week donderdag in Brussel over steunmaatregelen voor de zuivel- en vleessector, zo heeft de commissie vrijdag bekendgemaakt. Eerder werd telers van bederfelijke tuinbouwproducten al hulp toegezegd.

„De commissie zal niet aarzelen om verdere noodmaatregelen te nemen als dat noodzakelijk is”, laat het uitvoerend orgaan van de Europese Unie weten. In sommige lidstaten hebben producenten van bepaalde zuivelproducten al last van de boycot, schrijft de commissie.

Vorige week besloot de commissie 125 miljoen euro vrij te maken voor telers van beperkt houdbare groenten en fruit, zoals komkommers, tomaten en paprika’s. Vrijdag werd 33 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de telers van nectarines en perziken.

In de EU-noodpot voor de landbouw zit elk jaar ongeveer 400 miljoen euro. (Novum)