‘Hulpkonvooi is weer terug in Rusland’

De eerste trucks van het Russische hulpkonvooi zijn weer terug in Rusland.
De eerste trucks van het Russische hulpkonvooi zijn weer terug in Rusland. Foto ANP/EPA/Photomig

Het hulpkonvooi dat Rusland naar Oost-Oekraïne heeft gezonden, is weer terug. Dat meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Oekraïne beschuldigt de Russen ervan dat de vrachtwagens materiaal mee hebben genomen uit Oekraïense wapenfabrieken.

De operatie is volgens Rusland daarmee afgerond. Een verslaggever van AP heeft in veertig trucks kunnen kijken die allemaal leeg waren; hoe het zit met de overige vrachtwagens is nog niet bekend.

Het Oekraïense leger spreekt tegen dat het volledige konvooi huiswaarts is gekeerd. Er zouden 184 trucks bij de door rebellen gecontroleerde grenspost van Donetsk zijn gepasseerd. Het konvooi omvatte 262 trucks. Volgens Kiev vervoeren een aantal vrachtwagens materiaal uit Oekraïense wapenfabrieken. Het zou gaan om de fabriek bij Topaz, waar een radarsysteem wordt geproduceerd en een faciliteit bij Loegansk. In die fabriek worden magazijnen voor vuurwapens gemaakt.

Trucks waren zonder toestemming grens overgestoken.

De trucks waren gisteren de grens met Oekraïne overgestoken. Dit gebeurde zonder toestemming van Oekraïne, en werd door de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken een “schaamteloze overtreding van internationale regels” genoemd. Ook de VS zijn zeer kritisch over het hulpkonvooi: het Witte Huis riep de Russen in een verklaring op de voertuigen en het personeel onmiddellijk terug te trekken:

Twitter avatar USNATO US Mission to NATO ‘Russia must remove its vehicles and its personnel from the territory of Ukraine immediately’: http://t.co/YES6GlZUQr http://t.co/qnO3T8ItWc

Het konvooi deed onder andere Loegansk aan, een stad waar al langere tijd stevig wordt gevochten.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is vandaag voor een bliksembezoek in Kiev. Ze zal onder andere met president Porosjenko over de huidige crisis praten. In een verklaring stelde Merkel dat het conflict ‘alleen op een politieke wijze kan worden beëindigd en een staakt-het-vuren zo snel mogelijk moet ingaan.’ Het bezoek van Merkel aan Oekraïne wordt gezien als een fikse steun in de rug voor het regime in Kiev.