‘Drukstbezochte McDonald’s ter wereld is dicht’

Dat stond deze week op NOS.nl

illustratie Robin Héman
illustratie Robin Héman

De aanleiding

Deze week sloot Rusland het alleroudste fastfoodrestaurant in een voormalig communistisch land. De McDonald’s op het Poesjkinplein in Moskou moest woensdag dicht omdat de Russische overheid vindt dat er problemen zijn met de voedselkwaliteit en hygiëne in het filiaal. Om dezelfde reden sloten drie andere McDonald’s-restaurants in Moskou. NOS.nl bracht het nieuws onder de kop ‘Drukstbezochte Mac ter wereld dicht’. Dat het filiaal voorlopig dicht is staat vast, maar is het ook het drukste ter wereld?

Waar is het op gebaseerd?

De redacteur van het artikel baseerde zich op een bericht van persbureau Reuters, mailt de NOS. Daarin staat dat McDonald’s zelf zegt dat het restaurant op het Poesjkinplein zijn „most frequented” vestiging is. Ook gebruikte de NOS-redacteur een jaarverslag van McDonald’s uit 2002 als bron. De fastfoodketen omschreef het Moskouse filiaal toen als „’s werelds drukste McDonald’s”.

En, klopt het?

McDonald’s weet het niet. Het wereldwijde hoofdkantoor in Illinois meldt dat het niet kan controleren wat op dit moment het drukste filiaal is. Wel is de Moskouse McDonald’s volgens de Amerikanen op het hoofdkantoor de drukste van Rusland en „één van de drukste filialen ter wereld”. In de 24 jaar dat de vestiging bestaat zouden er 160 miljoen klanten zijn geweest.

Is dat veel? Zijn er aanwijzingen dat de drukstbezochte McDonald’s ter wereld inderdaad in het voormalige hart van het communisme staat?

De grootste Mac op aarde is het zeker. Geen enkele McDonald’s heeft zoveel kassa’s (26) en zitplekken (900). Alleen de McDonald’s op het Olympisch Park van Londen was groter (20 kassa’s, 1.500 zitplekken), maar die bestond slechts zes weken.

Ook was de rij voor een BigMac hoogstwaarschijnlijk nooit zo lang als die voor de McDonald’s vanwaar je de rode torens van het Kremlin kan zien. Videobeelden van 31 januari 1990 op YouTube laten de meer dan honderd meter lange rij zien van ouders met kinderen die wachten op de eerste BigMac van hun leven. Die dag zouden er 30.000 klanten geweest zijn.

Vijf jaar na de opening schreef de toenmalig Ruslandcorrespondent van NRC Handelsblad dat de Mac op het Poesjkinplein „met 17.600.000 verkochte Big Macs in vijf jaar geldt als de drukste McDonald’s ter wereld”.

Zulke cijfers zijn nu niet voorhanden, maar de populariteit van McDonald’s is nog altijd gigantisch onder Russen. Sinds de opening van het filiaal op het Poesjkinplein zijn er 437 restaurants bijgekomen, en McDonald’s wil verder uitbreiden in Rusland. Per dag eten een miljoen Russen bij de Mac, zegt de fastfoodketen. Even vergelijken. In Nederland eten er 3 miljoen mensen per week bij de 239 filialen. Een snelle rekensom (3 mln / 7 dagen / 239 restaurants) leert dat een Nederlandse Mac gemiddeld 1.793 klanten heeft. In Rusland is dat 2.283 (1 mln / 438 restaurants).

Nog een aanwijzing dat Russische Macs drukbezocht zijn komt van de Nederlandse woordvoerder van McDonald’s. Volgens haar staat 40 procent van de toptien drukste McDonald’s restaurants in Rusland. Of de Poesjkinvestiging de allerdrukste is weten we nog steeds niet. Aannemelijk is het wel.

Conclusie

Het valt niet met zekerheid te zeggen dat de onlangs gesloten McDonald’s op het op het Poesjkinplein in Moskou de drukste ter wereld is. Eén van de drukste filialen is het zeker. De grootste ook. En gezien de populariteit van McDonald’s in Rusland is het aannemelijk. We beoordelen de stelling daarom als waar.