Draghi laat nadruk op bezuinigingen in de eurozone los

Overheden in de eurozone moeten meer kunnen uitgeven om de economie te stimuleren, vindt ECB-president Draghi.

Landen in de eurozone zouden er goed aan doen de Europese begrotingsregels flexibeler toe te passen. Dit moet het economisch herstel in de eurozone bevorderen. Dat zei president Draghi van de Europese Centrale Bank vrijdag in het Amerikaanse Jackson Hole, op een jaarlijkse conferentie voor centrale bankiers.

Draghi doelde niet op het loslaten van de drieprocentsnorm voor het begrotingstekort, maar pleitte wel voor meer flexibiliteit in het gebruik van de bestaande regels. Zo kan er geld vrijkomen voor de benodigde structurele hervormingen die sommige eurolanden moeten doorvoeren. „Het zou helpen als begrotingbeleid een grotere rol kan spelen naast monetair beleid, en ik geloof dat daar ruimte voor is”, zei Draghi, die er wederom op hamerde dat overheden die hervormingen nu echt moeten doorvoeren.

Vooraf was de vraag of Draghi signalen zou uitzenden die duidden op voorbereidingen voor een verruimingsprogramma, waarbij de centrale bank geld in de economie pompt door schulden op te kopen. De roep hierom zwelt aan omdat de inflatie ver bij de verwachting achterblijft en de economie in het tweede kwartaal niet gegroeid is. Draghi zei hierover gisteren niets concreets. „We staan klaar om ons beleid verder aan te passen”, sprak hij.

Zijn Amerikaanse evenknie, Fed-voorzitter Janet Yellen, zei in haar toespraak dat het beeld van de arbeidsmarkt in de VS nog te diffuus is om aan een renteverhoging te denken. Volgens Yellen is het moeilijk om de situatie goed in te schatten, omdat het „mogelijk is dat de zware recessie voor blijvende veranderingen in het functioneren van de arbeidsmarkt heeft gezorgd”.

Eerder was Yellen stelliger in haar overtuiging dat de werkloosheid nog te hoog was om de rente, die momenteel bijna nul is, te verhogen. In de VS bedraagt de werkloosheid ruim 6 procent, in de eurozone is die met 11,5 procent bijna tweemaal zo hoog.