17 doden bij aanslagen in Irak - volgens VN dreigt massamoord

Bij een aanslag op het hoofdkwartier van de Iraakse geheime dienst in Baghdad zijn vandaag een nog onbekend aantal slachtoffers gevallen. Gisteren werd het land opgeschrikt door een aanval op een moskee in Baquba, waarbij meer dan zestig doden vielen.

Vluchtelingenkamp voor Yezidi's. Volgens de VN vervolgt IS nu ook de Turkmeense minderheid in Irak.
Vluchtelingenkamp voor Yezidi's. Volgens de VN vervolgt IS nu ook de Turkmeense minderheid in Irak. Foto ANP/EPA/STR

Bij twee aanslagen in Irak zijn vandaag zeventien doden gevallen. Waarschijnlijk gaat het om wraakacties, nadat gisteren 68 sunnieten in een moskee werden doodgeschoten. Ondertussen waarschuwen de VN voor een massamoord.

Bij een zelfmoordaanslag in Baghdad reed de dader met een voertuig op het hoofdkwartier van de geheime dienst in. Daarbij zijn volgens persbureau Reuters acht doden gevallen. Nabij Tikrit reed een met explosieven volgeladen Humvee op een groep soldaten in. Daarbij vielen negen doden, waaronder een onbekend aantal shi’itische militieleden.

Turkmenen belegerd door IS

De VN heeft vandaag gewaarschuwd voor een mogelijke massamoord in Amerli, waar etnische Turkmenen wonen die er een shi’itische interpretatie van de islam op na houden. IS-strijders belegeren het stadje al twee maanden en de situatie zou snel verslechteren. Volgens de VN-gezant voor Irak Nickolay Mladenov moet de internationale gemeenschap snel ingrijpen:

Twitter avatar nmladenov Nickolay E. MLADENOV BREAKING: Desperate situation in #Amerli, under siege by ISIL, demands urgent action to prevent possible massacre. #Iraq

In Amerli wonen 20.000 mensen. Eerder al dreigde een humanitaire catastrofe voor de Yezidi’s, die door strijders van IS waren verdreven.

Mogelijk vergelding

Het is nog onbekend wie er achter de aanslagen van vandaag zitten, maar de vrees bestaat dat het om vergeldingsacties gaat voor de aanval van gisteren op een moskee in Baquba. 68 sunnieten werden daarbij vermoord toen shi’itische militieleden het vuur openden op een groep moskeegangers. De stad was in juni al het toneel van gevechten tussen shi’ieten en sunnieten.

De spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in het land zijn hevig opgelopen door de opmars van Islamitische Staat in het noorden van Irak. De sunnitische beweging heeft een eigen kalifaat uitgeroepen en is nu verzeild geraakt in hevige gevechten met Koerdische strijders en het Iraakse leger.