De school- en bouwvakanties zijn voorbij, en de werkloosheid?

Foto AP

Had je geen tijd om al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. De scholen zijn - in een deel van het land althans - weer begonnen. En dus worden de rugzakken gevuld met agenda’s, etuis, schoolboeken met mooi kaftpapier, schriften en pennen. Daar verdienen V&D, Hema en Bruna goed aan. Zo is het aantal meters verkocht kaftpapier bij V&D genoeg om in Rome uit te komen.

2. Ook voorbij vanaf maandag: de bouwvak. Maar in die sector wordt minder verkocht. De omzet van de bouw daalde, werd deze week bekend, en bouwbedrijven Heijmans en BAM draaiden verlies. Dat laatste bedrijf noemde analist Teun Teeuwisse een “tikkende tijdbom” in een vernietigend (en vertrouwelijk) analistenrapport. Het is niet de eerste keer dat een analist een bedrijf nog iets verder naar de afgrond helpt.

3. Verwarring over de gevolgen van de Russische boycot. Kost het ons 300 miljoen? Of 125? Wie moet er eigenlijk gecompenseerd worden, en wie profiteert? Een handleiding voor het lezen van sanctiecijfers.

4. Een nieuwe winkel van modeketen Primark opende dinsdag. Dit keer in het oude Bijenkorf-gebouw in Enschede. De goedkope keten vervangt het luxe warenhuis. Wat doet de komst van Primark met een stad?

5. Sinds begin deze maand opdringerig aanwezig: Facebook Messenger. Het sociale netwerk wil dat het de meest populaire chatapp wordt. En dus is het haast onmogelijk het níet te gebruiken, constateert onze recensent.

6. Deze week een jaar geleden overleed een stagiair bij een Londense bank. Al snel ging het gerucht dat hij zou zijn gestorven aan overwerk. Banken stelden sindsdien scherpere regels op om all-nighters en wekenlang doorwerken te voorkomen. Maar is er echt iets veranderd?

7. Koops Furness is grotendeels failliet - weer een autodealer in de problemen. Eerder waren het Pouw en Stern. Er worden minder auto’s verkocht: autobezit is duur, de koopkracht wordt minder en alternatieven als Greenwheels zijn (te) succesvol.

8. Vanaf deze week is station Woerden 24 uur per dag op slot. Tenzij je een opgeladen ov-chipkaart hebt dan: treinreizigers en uitzwaaiers kunnen alleen naar binnen als ze inchecken. Het megalomane IT-project is bijna rond. Maar zorgeloos reizen is er nog niet bepaald bij.

9. Een dure auto kopen met een uitkering? De Belastingdienst let op je. In Delft wonen relatief de meeste mogelijke ‘windhappers’ - personen van wie de levensstijl niet aansluit bij hun inkomen. Hoeveel windhappers telt jouw woonplaats?

10. De week eindigde met goed nieuws: de werkloosheid is verder gedaald. Hoewel, niet voor iedereen. Onder jonge vrouwen steeg de werkloosheid weer. Zij hebben het meest last van bezuinigingen op de zorg.

    • Anouk van Kampen