De P van poffertjes

‘Als ze goed zijn, kan ik er wel zes porties van op.’ Aldus Maarten van Rossem over poffertjes, toen ik hem een paar jaar geleden naar zijn favoriete kost vroeg namens de -inmiddels ter ziele- cultuurglossy Hollands Diep. Poffertjes en pannenkoeken behoren net als pizza, patat en pasta tot de P’s waarmee in de horeca

‘Als ze goed zijn, kan ik er wel zes porties van op.’ Aldus Maarten van Rossem over poffertjes, toen ik hem een paar jaar geleden naar zijn favoriete kost vroeg namens de -inmiddels ter ziele- cultuurglossy Hollands Diep. Poffertjes en pannenkoeken behoren net als pizza, patat en pasta tot de P’s waarmee in de horeca altijd geld te verdienen valt. Wie wel eens een menukaart in een pannenkoekenboerderij heeft durven inzien weet dat pannenkoeken in oneindig veel variaties geserveerd worden, het poffertje -dat slechts een snufje rijsmiddel van de pannenkoek verschilt- is door de decennia heen min of meer onveranderd gebleven. Je hebt er een deukjespan voor nodig die je nergens anders voor kunt gebruiken, dat heeft misschien de innovatie in de weg gestaan.

De poffertjespan van Dirk van Meetelen weegt een paar honderd kilo, niettemin wordt het gevaarte van kermis naar kermis gezeuld om er het middelpunt te zijn van Van Meetelens Poffertjessalon waar ik Van Rossem met zijn bepoedersuikerde lievelingskost vereeuwigde.
In de video geeft Van Meetelen uitleg over zijn métier en de terminologie van het poffertjesambacht, waarvan veel handelingen al een ‘vak op zich’ blijken te zijn.


Voor wie het toch liever thuis probeert, dit is wat je nodig hebt volgens Cees Holtkamp:
Een poffertjespan
125 gram bloem
75 gram gesmolten boter
een ei
een snuf zout
200 cc melk
15 gram gist
Voor het serveren:
veel boter
veel poedersuiker
Meng bloem, boter, zout, ei en 175 cc van de melk tot een glad beslag. Verwarm de overige melk tot lauw, los de gist er in op en giet het mengsel bij het beslag. Roer goed door en laat een uur rusten. Verhit de pan, kwast flink wat boter in de kuiltjes alvorens ze tot de helft te vullen met beslag. Bak ze, draai om met een vork en laat de andere kant bruin worden. Serveer met ruim boter en poedersuiker.