Code rood luchtverkeer boven IJsland vanwege vulkaan

Een foto van de uitbarsting van Grimsvotn vulkaan in IJsland in 2011. Foto EPA / Egill Adalsteinsson

IJsland heeft code rood afgegeven voor het luchtverkeer, omdat de vulkaan Bardarbunga dreigt uit te barsten. Het is de hoogste alarmcode op een schaal van vijf. Nog geen invloed op luchtverkeer van en naar Schiphol.

De afgelopen week werd IJsland opgeschrikt door duizenden kleine, intense aardbevingen. Het IJslandse meteorologische instituut maakte melding van een kleine uitbarsting. Het gaat om een kleine eruptie onder de dikke laag ijs van de gletsjer Vatnajokull.

De Bardarbunga ligt onder de gletsjer Vatnajokull. Uit seismische gegevens blijkt dat lava de ijslaag aan de onderkant wegsmelt, zei vulkanoloog Melissa Pfeffer.

Wetenschappers wilden zaterdag over de Vatnajokull vliegen om naar veranderingen in het oppervlak te zoeken, maar of dat nog doorgaat, is onduidelijk. Eerder deze week werd besloten tot de evacuatie van honderden mensen uit de hooglanden ten noorden van de Vatnajokull. Het gebied is onbewoond, maar geliefd bij wandelaars.

In 2010 had de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull ernstige gevolgen voor het vliegverkeer. Zo’n honderdduizend vluchten werden geannuleerd door de enorme aswolk die bij de eruptie was ontstaan. Nadien werden reglementen voor het vliegverkeer aangepast, waardoor verwacht wordt dat een uitbarsting deze keer tot minder verstoringen leidt.

Nog geen invloed op luchtvaartverkeer van Schiphol

De dreigende uitbarsting van de IJslandse vulkaan Bardarbunga heeft nog geen invloed op het luchtvaartverkeer van Schiphol. Een woordvoerder van de luchthaven:

“Het gebeurt nu nog allemaal onder het ijs. Er zijn dus nog geen asdeeltjes in de lucht.”

Het is niet te zeggen wat de gevolgen op langere termijn zijn. (Novum)