Nieuwe topman: nog een tegenvaller fataal voor Ballast Nedam

Bouwbedrijf Ballast Nedam kan zich geen nieuwe tegenslagen meer permitteren. Bestuursvoorzitter Erik van der Noordaa, die in juni is aangetreden, zegt in een interview dat overleven „steeds ingewikkelder” wordt. „Je kunt niet leven van bankleningen, aandelenuitgiftes en de verkoop van tafelzilver.”

Ballast Nedam heeft al sinds 2011 geen winst meer gemaakt. Begin juli moest het nog een verlies nemen van 87 miljoen euro op de verbreding van snelweg A15, een project dat kampt met zware tegenvallers. De afgelopen drie jaar verdween al een kwart van de circa vierduizend banen bij het bouwbedrijf..

De mogelijkheden om aan geld te komen, zijn nu grotendeels uitgeput. Ballast Nedam heeft 80 miljoen euro geleend bij de banken, nog eens 30 miljoen opgehaald bij zijn aandeelhouders en bedrijfsonderdelen in de verkoop gezet. De kredietverzekeraars hebben hun dekking stopgezet. En na een wekenlange onderhandeling met de banken deze zomer, kreeg Ballast Nedam een jaar lang uitstel van het terugbetalen van leningen uit de opbrengst van de verkoop van bedrijfsonderdelen.

Het bedrijf leed over de eerste helft van dit jaar een verlies van 51 miljoen euro. In heel 2013 was dat 41 miljoen euro. Het eigen vermogen bedraagt nog maar 4 procent van het balanstotaal. Dat is extreem laag – het is eenvijfde van wat op dit moment in de bouwwereld minimaal gangbaar is.

Van der Noordaa: „We merken dat mensen zich zorgen maken.” Soms stapt de bestuursvoorzitter zelf in de auto om aan leveranciers uit te leggen hoe Ballast Nedam zijn problemen gaat oplossen. „En dan zeg ik dat ze nog best prima die honderd kruiwagens aan ons kunnen leveren.”

Die oplossing is een radicale wijziging in de koers die de voorganger van Van der Noordaa, Theo Bruijninckx, nog maar net was ingeslagen: juist géén focus meer op grote, complexe projecten.

Van der Noordaa: „Groot en ingewikkeld lijkt wel leuk, maar zorgt ook voor veel risico’s.” Het bedrijf moet zijn ambities bijstellen, zegt hij. Selectiever kiezen. „We zijn nu eenmaal niet meer zo groot als vroeger – zo is het.”