RSV met medicijn te genezen

Een nieuw medicijn tegen het verkoudheidsvirus RSV, dat vooral voor baby’s gevaarlijk kan zijn, is succesvol getest bij gezonde volwassenen. Die kregen eerst een dosis van het virus in hun neus gespoten. Een paar dagen later kregen ze de eerste dosis medicijn, of een nepmedicijn. Mensen die het medicijn kregen, hadden daarna veel minder virusdeeltjes in hun bloed en werden nauwelijks verkouden – gemeten aan de grammen snot die ze dagelijks produceerden (The New England Journal of Medicine).

Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is voor volwassenen een onschuldig, winters verkoudheidsvirus. Een besmetting kan zelfs ongemerkt overgaan. Maar sommige baby’s die hun allereerste besmetting doormaken, worden doodziek. Elke winter, als de jaarlijkse RSV-uitbraak op zijn hoogtepunt is, liggen er doodzieke baby’s op de intensive care. Soms sterft een baby aan RSV. Vrijwel alle kinderen worden in hun eerste levensjaar al met RSV besmet. Meestal worden ze verkouden of krijgen ze een oorontsteking. Ongeveer één op de honderd baby’s wordt ernstiger ziek, door luchtweginfectie, longontsteking of sepsis.

Een goed vaccin is moeilijk te maken. Een eerder ontwikkeld medicijn (ribavirin) blijkt in de praktijk nauwelijks te werken. Er bestaat een medicijn dat preventief werkt (palivizumab), maar dat wordt alleen aan zieke of veel te vroeg geboren baby’s gegeven, in het RSV-seizoen.

De grote vraag is nu wat het onderzoek bij volwassenen zegt over de werkzaamheid van het middel bij baby’s of mensen met een slecht werkend afweersysteem. Een onderzoek bij kinderen die langs natuurlijke weg zijn besmet, is de volgende stap.