Zomereditie NRC Boeken #8: Martin Amis, Richard Powers & K. Schippers

Vandaag in de zomerversie van de bijlage Boeken, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Martin Amis, Richard Powers, Hans Daalder, Milan Kundera en K. Schippers.

Voortgaande verbijstering

Zijn tweede roman over Auschwitz, een komedie, tragedie, satire en liefdesverhaal, is een nieuwe poging om tot begrip te komen. ‘Ik heb het níet gevonden, ik kan het níet begrijpen’, schrijft Martin Amis, en die zin blijkt essentieel te zijn.
Door Rob van Essen. Lees meer.

De Boeken van 1989: Leeg laten stromen en bijvullen: het poëtisch geheugen

Eigenlijk zou achterin elk boek een knipsel moeten zitten. Uit De ondraaglijke lichtheid van het bestaan viel een stukje over Monique Groenen, die een huis ontwierp voor Tomas en Tereza, de helden van Kundera’s roman. Het huis is een op het oog niet per se bewoonbaar samenspel van hellingen, van ruimtes waarin de arme Tereza vrij zicht heeft op de gang waardoor Tomas de benen neemt naar zijn minnaressen.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Onsterfelijkheid voor beginners

Door de dood van zijn hond komt een componist met bacteriële belangstelling in een crisis terecht. Een aangrijpend boek van de vaak bejubelde Amerikaanse auteur Richard Powers.
Door Toef Jaeger. Lees meer.

Tussen de dingen gapen de afgronden

Voor K. Schippers heeft de grens tussen ‘gedicht’ en ‘tekst’ nooit bestaan – daar werd zijn tijdschrift Barbarber al beroemd mee. In zijn nieuwe bundel kan een gedicht soms ineens uitschieten.
Door Guus Middag. Lees meer.

Zomerinterview Hans Daalder: ‘Drees zou zich scherp tegen het beleid van Rutte hebben verzet’

Na twintig jaar voltooide Hans Daalder onlangs het vijfde en laatste deel van zijn monumentale Willem Drees-biografie. ‘Drees had goed door waar het uiteindelijk mis zou gaan.’
Door Mark Kranenburg en Michel Krielaars. Lees meer.

Abonnees kunnen hier de hele Boekenbijlage inzien.