Winst ABN Amro daalt flink door eenmalige kosten

ABN Amro ziet ondanks lagere winst de economie herstellen. De bank zette veel minder geld opzij voor slechte leningen.

De winst bij ABN Amro is het afgelopen kwartaal flink gedaald door twee bijzondere kostenposten. De winst kwam uit op 39 miljoen euro, terwijl in het tweede kwartaal van vorig jaar nog een winst van 402 miljoen euro werd behaald.

Dat heeft ABN Amro vanochtend bekendgemaakt. De winst werd gedrukt door een eenmalige kostenpost van 216 miljoen euro door de overgang naar een nieuwe pensioenregeling en een heffing van 67 miljoen euro door de staat als bijdrage aan de nationalisatie van SNS Reaal in februari vorig jaar.

Zonder deze bijzondere posten kwam de winst van de bank uit op 322 miljoen euro, een stijging van 47 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar. Wel stegen de kosten van de bank licht.

Over de eerste helft van dit jaar maakte ABN Amro in totaal een winst van 351 miljoen euro. In de eerste helft van vorig jaar kwam de winst nog uit op 817 miljoen euro.

In reactie op de cijfers zei ABN Amro-topman Gerrit Zalm dat hij tevreden is met de resultaten en dat de Nederlandse economie in de afgelopen periode „tekenen van verdere verbetering” toonde. „Het herstel van de Nederlandse huizenmarkt zette in het tweede kwartaal door, met als resultaat een groeiend aantal huizentransacties en een aanhoudende stijging van de gemiddelde huizenprijs sinds medio vorig jaar.”

Het herstel is ook te zien aan de hoogte van de voorzieningen die ABN Amro moest nemen op slechte kredieten. Die daalden ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar met 164 miljoen euro tot een bedrag van 342 miljoen euro. Wel benadrukt ABN Amro dat veel MKB-bedrijven zich nog in een zeer moeilijke periode bevinden. ABN Amro vreest dat economisch herstel onder druk kan komen door toenemende „geopolitiek risico’s” in de wereld.

De rente-inkomsten van ABN Amro, de grootste inkomstenpost van de bank, stegen het afgelopen kwartaal met 6 procent tot 1,44 miljard euro. De rentemarge van ABN Amro, het verschil tussen het rentetarief waarvoor ABN Amro zelf geld leent en het uitleent, steeg ook in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar.

ABN Amro zag het afgelopen kwartaal het spaargeld dat klanten bij de bank stalden licht stijgen, met 200 miljoen euro.